Hírek

Csak nem rájött az ukrán vezetés, hogy kötelezettségei is vannak, nem csak jogai?

Maguktól bizonyosan nem jutott eszükbe, ugyanakkor Zelenszkij legutóbbi nyilatkozata azt sugallja számunkra, hogy gazdáik jeleztek; elég volt a marhaságból, most már ideje lesz viselkedni! Erre minden lehetőségük megvan, hiszen, ha elzárják a pénzcsapokat, Ukrajna órákon belül „megy a lecsóba”. Nézzük, mit is mondott a csepűrágó!

Borítóképen: Biden látogatásaZelenszkij csapatánál KIjevben (a kép illusztráció, abból az időből, amikor Zelenszkij Nép szolgája című sorazatban szerepelt – forrás: BBC)

„Ukrajna készen áll arra, hogy meghozza a szükséges döntéseket, melyek a donyeci háború végéhez vezetnek.”

Korábban egy ilyen nyilatkozatból arra lehetett volna következtetni, hogy az Ukrán elnök a katonai megoldásra gondol, de most biztosan nem ebbe az irányba kell keresni a megoldás, hiszen úgy tűnik, hogy végre mind az Egyesült Államok (és persze vele együtt a NATO, Washington bábja), mind Oroszország a tárgyalásos megegyezésre törekedik. Ebben a helyzetben nehéz lenne elhinni, hogy Zelenszkij engedélyt kapna önálló nyilatkozatok megjelentetésére.

Na meg… Zelenszkij azt is hozzátette, hogy;

„Itt az ideje, hogy megállapodjunk a konfliktus végéről és készen állunk, hogy meghozzuk a szükséges döntéseket az új találkozón a négy ország vezetői közt.”

Tudni kell, hogy Oroszország nem igazán erőltette ezt a fórumot, mert véleménye szerint amíg Ukrajna nem tesz eleget kötelezettségeinek, igazán nincs is miről tárgyalni!

Eddig Ukrajna nem erőltette a minszki megállapodásban rögzített kötelezettségeinek, miszerint önálló közigazgatási területté kell nyilvánítania a donyeci szakadárok által ellenőrzött területeket, mert Ukrajnában ennek nagyon rossz visszhangja volt.

Igen ám, de most egyrészt szóltak Washingtonból, másrészt viszont hideg van, gáz meg nincs elég, és Zelenszkij talán belátta, hogy annak még mindig kisebb politikai ára van, ha az ukránoknak nem tetsző önállóságot ad a Donbásznak, mint ha emberek tömegei fagynak meg…

Hacsak… Nem időhúzás az egész, és csak arra megy a játék, hogy adjon valamit Washingtonnak is a támogatásokért cserébe, és közben – persze európai áttéteken keresztül – még sikerül némi gázt is intézni.

A nagy kérdés tehát, hogy ezúttal komolyan lehet venni, amit Zelenszkij mond, vagy marad minden a régiben, és valójában tovább folytatódik a nagy ukrán blöff!

Ajánlott Cikkek