Hírek

Csap elzár… Kein Gas!

A Gazprom „elzárta a csapot” a legnagyobb német gáztározónál, azaz leállította a gáz kitermelését és besajtolását Németország legnagyobb tárolójában, alsó-szászországi Rehdenben – jelenti az EADaily orosz hírügynökség a Gazprom Germania földalatti tárolót üzemeltető Astora vállalatra hivatkozva.

Borítóképen: Háromféle gáztartály a BASF-nél (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ikar.us, licenc: CC BY 3.0 DE) A kép illusztráció

Az Izvesztyija beszámolója szerint a munka április elsején állt le, éppen akkor, amikor éppen kitermelés folyt, hogy aztán a gázt betöltsék az országos hálózatba. Ez bizony érzékenyen érintheti a német gazdaságot, ugyanis a napi aktív gázkészlet 21 millió köbméter volt, míg a betárolt gáz mennyisége 3,9 milliárd köbméter.

Márpedig az orosz gáz fedezi a német szükségletek 55%-át, aminek most a kínálata erősen csökkent… Valószínűleg ennek is köze van ahhoz, hogy stabilan 100 dollár felett van a holland tőzsdén megawattóránként. Azt nem tudni, hogy hol tart most éppen az LNG-vel történő feltöltekezés, de nem jó hír a németek számára – így a mi számunkra sem! – a csapok elzárása.

Korábban a Handelsblatt számolt be arról, hogy a német gazdasági minisztérium a Gazprom és a Rosznyeft németországi leányvállalatainak államosítását fontolgatja, a német energiabiztonsággal kapcsolatos aggodalmak miatt.

Ne felejtsük el, hogy Németországban gázpiaci válsághelyzetet, annak a legalacsonyabb, úgynevezett tájékoztatási szintjét vezették be, de ha romlana a helyzet, akkor nyilván emelnek a készültségen. Azt sajnos nem tudni, hogy ez mivel járna, de lehet, hogy összefüggésben van a gazdasági minisztériumban elindult gondolkodással.

Ajánlott Cikkek