Hírek

Csapás az orosz férfitársadalomra – A világ legnagyobb sörgyártója elhagyja Oroszországot

A világ legnagyobb sörgyártója, az Anheuser-Busch InBev (AB InBev) nemzetközi sörgyártó vállalat bejelentette, hogy kész eladni az orosz vegyesvállalatban meglévő részesedését török ​​partnerének, az Anadolu Efes-nek, és elhagyni az országot. Ez áll a cég honlapján közzétett sajtóközleményben .

Az Anheuser-Busch InBev NV (röviden AB InBev) egy multinacionális sörfőző vállalat. Központja a belgiumi Leuvenben található. A világ legnagyobb sörgyártó cége, piaci részesedése közel harminc százalék.

Az AB InBev három nagy vállalat összeolvadásával jött létre: Interbrew (Belgium), AmBev (Brazília) és Anheuser-Busch (USA). Tizenhat főbb márkája már önmagában több mint egymilliárd dolláros éves forgalmat hoz. Ezek közé tartozik több Magyarországon is népszerű márka, mint a Stella Artois, a Budweiser, a Corona, a Beck’s, a Hoegaarden, vagy a Leffe. Ezen kívül pedig több mint 200 további, kisebb márkával rendelkezik.

2015-ben a cég bejelentette, hogy ajánlatot tett a második legnagyobb sörgyártó cégre. Egy évvel később megszületett a megállapodás: az AB InBev 69 milliárd fontért (kb. 104 milliárd dollár) megvásárolta az SABMillert.

Az AB InBev Efes cégbe (az ellenőrző részesedés az Anadolu Efes-é) a társaság minden befektetését leállítja. 1,1 milliárd dollárra becsüli a művelet eredményeként az első negyedévben okozott pénzügyi veszteséget. Az ügylet magában foglalja a Bud sör oroszországi gyártására és értékesítésére vonatkozó engedély visszavonását.

Az AB InBev bejelentette azon szándékát, hogy továbbra is humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, hogy támogassa alkalmazottait és családjaikat. A menekültek esetében ez magában foglalja a tanácsadást, a lakáskeresésben való segítséget és az anyagi támogatást.

Korábban az Orosz Sörgyártók Szakszervezete (SRP) arra figyelmeztetett , hogy a szinte teljes egészében külföldről importált komlóhiány miatt hamarosan problémákkal szembesülhet az iparág. Március végén a legtöbb orosz nagyvállalat több hónapig kapott nyersanyagot, de cseh, német és egyesült államokbeli beszállítókkal dolgoznak, és ha nincs utánpótlás, leállnak az üzemek.

A szervezet arra is figyelmeztetett , hogy a nyugati márkák eltűnése három-öt hónapon belül bekövetkezik, ha leáll az engedélyes gyártás Oroszországban.

Ajánlott Cikkek