Hírek Vélemény-cikkeink

Cseh-orosz meccs: ügynök a kémek ellen?

Prága tegnap 18 orosz diplomatát utasított ki kémkedés vádjával (bővebben: ITT), ma pedig meg is érkezett az orosz válasz, ők egyenesen 20 cseh diplomatát utasítanak ki Oroszország területéről! Az ügy különös pikantériája, hogy a Spiegel szerint Andrej Babiš, a szlovák származású cseh miniszterelnök egykor a kommunista titkosszolgálat fizetett ügynöke volt. Bármilyen különös, de a két ügy akár összefüggésben is lehet…

Címlapon: A prágai orosz nagykövetségnél (Fotó: TASR)

A cseh belpolitika sem egyszerű eset, hiszen Miloš Zeman államfő, és Andrej Babiš miniszterelnök viszonya nem éppen ideális. A vita itt is – csakúgy, mint a szomszédban… – az orosz (és kínai) vakcinákkal kezdődtek, ugyanis Jan Blatny, akkori egészségügyminiszter kijelentette, hogy

„Amíg én vagyok a minisztérium vezetője, addig Csehországban nem fognak használni olyan vakcinákat, amelyeket nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség.”

Igen ám, csakhogy Zeman – aki nyíltan kampányolt az orosz és kínai vakcinák bevezetése mellett – ezt nem tűrhette, és megfenyegette Babiš-t, hogy ha nem meneszti Blatny-t, akkor vége a jó viszonynak! Az több, mint érdekes, hogy az eset után pár nappal, április 12-én a Spiegel „Andrej Babiš cseh miniszterelnök tagadja, hogy a Stasi-nál dolgozott volna – a bizonyíték elsöprő. A milliárdos súlyos politikai vereség felé tart.” alcímmel megjelentetett egy cikket, amiben Jan Puhl, a szerző így ír:

Babis állítólagos kartonja (forrás: Spiegel)

A 25085 számmal rendelkező informátor 1954. szeptember 2-án született, németül, franciául, oroszul beszél, szakmája szerint mérnök. A »Bureš« fedőnévnek nincs különösebb jelentése, de van igazi neve: Andrej Babiš!”

Nem tudjuk mi is történt pontosan, de a véletlen egybeesések sorozata itt nem áll meg, hiszen – megint csak pár nap elteltével – kiderül, hogy orosz kémek tevékenykedtek 2014-ben Csehországban. Miért éppen most derül ez ki? Honnan jött az információ? Babiš mire alapozza azt a kijelentését, hogy „Egyértelmű bizonyíték van arra, hogy az orosz katonai titkosszolgálatnak köze van a 2014 októberi és decemberi, a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanásokhoz.”? Nem tudjuk, de minden esetre érdekes, hogy ez az ügy most pattant ki, és felveti annak lehetőségét is, hogy az egyesek fiókjában régóta ott lapuló bizonyítékok azért kerültek el, mert más fiókokból meg Babiš-t terhelő dokumentumokat juttattak el valakik a sajtóhoz.

Ettől függetlenül az oroszok nem bíztak semmit a véletlenre, őket nem izgatja, hogy mi áll annak hátterében, hogy az ügy most pattan ki, megtették a válaszlépéseket! Azaz, dehogyis nem érdekli az oroszokat az ügy időzítése! Nagyon is érdekli őket, de nem foglalkoznak vele sokat, mert ezt az egészet egyszerűen betudják az ellenük folytatott diplomáciai kampány részének! És hogy tényleg oroszok robbantottak, vagy sem? Ezt sem tudhatjuk pontosan, de az ügy ezen szakaszában nincs is jelentősége, hiszen a kölcsönös kitiltások nem jelentenek egyebet, mint azt, hogy a két ország közötti viszony úgy, ahogy van befagyott! Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő példátlannak minősítette, hogy Prága „nem bizonyított és kitalált ürüggyel” ilyen döntést hozott. Moszkva a kiutasítást „ellenséges lépésnek” és az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette.

Akár a belpolitikai szál igaz, akár pedig az a verzió él, hogy az USA noszogatására sikerült kinyitni azt a fiókot, ami az orosz kémek elleni bizonyítékot rejtették, a lényeg az, hogy Csehország is egyértelműen elhelyezte magát azon a terepasztalon, amin adott esetben a Kremlben és Washingtonban is tologatják a bábukat (persze ma már ez is a virtuális térbe költözött), különböző színekkel jelölve az egyes szövetségek országait. Most Csehország egyértelműen megkapta az Oroszországgal szembenállók egyenszínét, és még azon sem csodálkoznánk nagyon, ha mindössze ennyi lett volna a cél…

Miért gondoljuk ezt? Mert azt nehezen lehet indokolni, hogy egy ország – harmadik ország sérelme miatt – minden további nélkül megszakítja diplomáciai kapcsolatait, azt minden további nélkül elfogadja a közvélemény, és a nemzetközi közösség USA-val tartó része, hogy a gonosz robbantóval megszakítja a kapcsolatot a sértett fél. Sőt, az USA-nak ez az incidens kiváló lehetőség arra, hogy Oroszország démonizálását tovább pörgesse, magát az igazság bajnokaként szembeállítva vele.

Most persze újra szóba került Szlovákiában is a téma, hiszen tavaly három orosz diplomatát utasított ki a Matovič-kormány Szlovákiából, és Vladimír Pčolinský, akkori SIS-elnök az orosz titkosszolgálatok szlovákiai működéséről a következőket mondta:

„Oroszország érdeke nem egy szilárd NATO és EU, a mi érdekünk pedig az övékével ellentétes. Információkat gyűjtenek arról, mit teszünk a NATO tagországaként, mit tesznek a diplomatáink és a kulcsfontosságú posztokat betöltő képviselőink, milyen a fegyverzetünk, taktikai terveink, hogy néz ki a határvédelmünk és milyen a biztonsági erőink belső összetétele, illetve a hangulat azokon belül.”

Érdekes megállapítások ezek, kicsit olyannak írják le világunkat, mint egy igazi kémregényben. Minden valószínűség szerint van is ebben valamit, de nem szabad elfelejteni, hogy az oroszok ellen nagy valószínűséggel ugyanúgy végrehajtanak titkosszolgálati akciókat, és diplomatának álcázott kémek nagy valószínűséggel Moszkvában is vannak szép számmal – és nem feltétlen orosz állampolgárok… Itt a végén azért fontos mindezt megjegyezni, mert látni kell, hogy a kommunikáció is a háború eleme, márpedig most igenis háború van, egy második hidegháború!

Ajánlott Cikkek