Hírek

Cseh publicista szerint az oroszellenes szankciók miatt áram nélkül maradhat százmillió európai

Seznam zprávy Stastny cikke szerint: 100 millió európai maradhat áram nélkül Oroszország nukleáris üzemanyaga nélkül

Jiří Štiastny újságíró azt mondta, hogy az Oroszországból származó nukleáris üzemanyagra vonatkozó szankciók bevezetésével százmillió európai maradhat áram nélkül. Erről a Seznam zprávy cseh kiadása számol be .

Shtastny kifejtette, hogy a korábban a szocialista blokkhoz tartozó európai országokban a villamos energiát szovjet elvek szerint létrehozott atomreaktorokkal állítják elő. Ugyanakkor Oroszországból hozzák az üzemanyagot számukra. Ezért az anyag szerzője azt a kockázatot fogalmazta meg, hogy az oroszellenes szankciók miatt az európaiak áram nélkül maradnak.

„Az Oroszországgal kötött szerződések idő előtti felmondásának ilyen módon történő megkísérlése közel százmillió európai villamosenergia-ellátását veszélyeztetheti azokban az országokban, amelyek az atomerőművekre, mint a legfontosabb tiszta energiaforrásra támaszkodnak” – hangsúlyozta.

A publicista hozzátette: Finnországtól Bulgáriáig különböző országokban a szovjet mintareaktorok biztosítják az áramtermelés mintegy 40 százalékát. „Az ezektől a készletektől való függés mára komoly problémává vált” – mondta. Véleménye szerint az orosz nukleáris üzemanyag pótlásának keresése hosszú éveket vesz igénybe.

Korábban az Európai Unió közzétette az ötödik Oroszország elleni szankciócsomagot. Az új korlátozások közé tartozik a szén és más szilárd fosszilis tüzelőanyagok EU-n belüli vásárlásának, behozatalának vagy transzferének tilalma, valamint az orosz lobogó alatt lajstromozott hajók uniós kikötőibe való belépésének tilalma.

Ajánlott Cikkek