Vélemény Vélemény-cikkeink

Csehül állunk, ha ezt elmagyarkodjuk…

Kicsit messziről indítok, egy gázvezeték átadás kapcsán, ugyanis egyik videónkban kifogásoltuk, hogy a Felvidék nem magyar nyelvű közösségében az „elmagyarkodni” kifejezés szinonimaként használatos az „elrontani” szóval.

Igen, ez bizony amolyan mindennapi nacionalizmus, amit nem is igen vesz észre az ember, de amikor erről eszünkbe jutott, hogy a “csehül állunk” nálunk egyenértékes a “rosszul állunk” kifejezéssel, akkor megállapodtunk abban, hogy ezt mi nem fogjuk használni, mert úriemberként ezt magunktól igazán megtehetjük. Persze ezért lehetnek elvárásaink, de ezt hagyjuk…

De hol van ebben a gázvezeték? Az MTI adta hírül egy hete, hogy a Krassó-Szörény megyei Zsuppán befejeződött az ún. BRUA gázvezeték első szakaszának építése, ahol persze (naná!) részt vettek politikusok, mintha csak ők építették volna az ipari létesítményt… A választások előtt persze át kell adni még a szomszéd döglött tehenét is, biztos, ami biztos, az csak szavazatot hozhat. Igen ám, de a megjelent Klaus Iohannis államfő és Ludovic Orban miniszterelnök és a kormány más tagjai is – és bizony olyan “jól” sikerült mondatok hangzottak el, hogy attól aztán szem nem maradt szárazon!

Egyrészt megtudhattuk, hogy bár Románia Európai Unió második számú gáztermelője, sem a kereskedelemben, sem pedig a lakossági gázfelhasználásban nem jeleskedik. Előbbin éppen a gázvezeték fog segíteni, utóbbin pedig egy igencsak furcsa ígéret… Így hangzott:

“A románoknak ténylegesen kell élvezniük az ország erőforrásainak a hasznát, ezeket az erőforrásokat intelligensen, korrekt módon és hatékonyan kell kitermelnünk.”

Szerelmes tekintet és csücsörítés – Macron és Iohannis

Nos, Iohannis „úr” itt bizony olyan mondatot rakott össze, ami bizony már nem is a mindennapi, hanem egyenesen ünnepnapi nacionalizmus! Nézzük meg ezt a mondatot, és próbáljuk értelmezni (ha márt a szerzője nem tette ezt…):

  • A mondat első fele kizárja a magyarokat, és – meglepő módon – az egyébként jobbára Csau által nyugatra eladott szászok maradványait is, hiszen egyedül a románokat említi.
  • Ugyanezen rész pedig abban is sántít, a románoknak élvezniük kell az ország erőforrásainak hasznát, tehát nem csak a Kárpátokon túli részek hasznait, hanem az egyébként kizárt magyarok által lakott területek hasznait is (nem beszélve a szászokról…).

Románok és román állampolgársággal rendelkezők között óriási különbség van. Sajnálatos, hogy ezt éppen egy olyan ország államfőjének kell elmondani, amelyik Európa legnagyobb kisebbségét kebelezte be területi harácsolása során.

A másik – és kicsit más természetű – probléma az, hogy a beszédek egyértelműen mutatják: Románia még mindig a kommunista diktátor reflexei szerint működik, nevezetesen, kizárólag abban látja a gazdasági növekedés kulcsát, hogy erőforrásait kiárusítja – legyen az természeti kincs, vagy éppen emberi erőforrás. És teszi mindezt bűnös tudatlansággal… (mondjuk ezt, mert ha tudatos az ostobaság, akkor még nagyobb a baj)

Talán ez utóbbira utalt Ioannis azzal, hogy „intelligensen” és „korrekt módon” kifejezésekkel, a baj ezzel a mondatrésszel csak abban van, hogy ez – tapasztalatokra alapozva feltételezhetjük – nem fog sikerülni. Ezt a két szót ugyanis minimum száz éve nem sikerült megtölteni tartalommal.

Miért éppen most sikerülne, ha csak ez az egy mondtat már eleve se nem intelligens, se nem korrekt??? Igen, integess Klaus, a soha viszont nem látásra!

Ajánlott Cikkek