Magyarság Történelem Történelem Videók Világ

Csepel menni Afrika – 2. rész, amikor Ikarusokkal együtt mutattak utat a Dakar ralinak!

Hogy jön ide a Dakar rali? Nos, úgy, hogy két Csepellel és két Ikarusszal 1963-ban – 16 évvel az első Dakar rali előtt! – Nyugat-Afrikát a magyar ipar remekei járták be először. Ezt az erős párhuzamot nem lehetett kihagyni, de voltak azért jelentős különbségek is! Csapjunk is bele, mert a történet több, mint érdekes!

Borítóképen: A Piros Villám valahol Afrikában

Előbb a különbségekről! A Dakar a kezdetek kezdetén – egy milliárdos fiatal Thierry Sabine ötlete alapján – amatőrökkel indult el, akik, lévén pénzük és idejük, saját szórakoztatásukra indultak el a versenyen. A Csepel és az Ikarus „versenyzői” sokkal inkább munkájukat végezték, ugyanis ebben az időben komoly verseny indult meg a lassan éledező gazdaságú Nyugat-Afrikai országok piacaiért – így természetesen az autóbuszok és a teherautók gyártói között is.

A magyar expedíció résztvevői túrájukkal tehát azt igyekeztek bizonyítani, hogy a Csepelek és az Ikarusok a nyugat-afrikai szélsőséges időjárási- és útviszonyai között is jól teljesítenek, a gyár a megrendelések felfutására számított.

Maradunk még a különbségeknél, ugyanis a Dakar rali a kezdeti amatőr korszak után pár év alatt a gyári csapatok versenye lett, ahol a gépeket dollármillókból fejlesztették, külön a verseny céljára, melyek legtöbb esetben csak küllemükben hordoztak valamicskét a gyári termékekből…

A Csepeleket és az Ikarusokat azonban eladásra szánták, így csak olyan, igazán apró fejlesztéseket hajtottak végre az expedíción résztvevő gépeken, amelyeket megrendelések esetén egyébként is fel kellett szerelni!

Csepel D 344 típusú összkerékhajtású teherautó

Mondhatni tehát, hogy széria gépekkel indult a magyar expedíció. Hogy látható legyen, nem túlzó ez a kijelentés, bemutatjuk a változtatásokat:

  • Minden autó szúnyoghálót és ventilátort, nagyobb hűtőt és trópusi szűrőt kapott,
  • a Csepel műhelykocsi dupla padlót viselt a vezetőfülkében, hogy a kipufogó hője ne legyen olyan zavaró,
  • a terepjáró Csepel hatalmas külső légszűrővel és dupla, jobban hőszigetelő tetővel lett gazdagabb,
  • az egyik Ikarus Ikarus – a 630 – hőszigetelt víztartályt és mosdót kapott – ez az expedíció tagjai számára, az esetlegesen szükséges önellátására alakították ki.

De ezzel vége, ennyi, több átalakítás nem volt!

De kik és mik vettek részt ebben a kalandos vállalkozásban? A személyi állomány tagjai – ez elég csúnyán hangzik, de a korabeli sajtó így írt… – Varga János, Badacsonyi János, Moldován Tibor és Tóth Mihály (a Csepel Autógyár szerelőtechnikusai, próbamesterei) Körmendy Ágoston, a gyár kísérleti üzemének vezetője és Pallér György, a MOGÜRT (nemzetközi kereskedelem) afrikai megbízottja voltak.

Az expedíció résztvevői balról jobbra: Paller György, Körmendy Ágoston, Tóth Mihály, Moldván Tibor, Varga János, Badacsonyi János, jobb szélen: Kalmár György MTI-tudósító

Na de milyen gépek képezták a gördülő állományt – maradva a kissé lelketlen megnevezéseknél… -, milyen gépek vettek részt az expedícióban? A két Ikarus a 311 és a 630 voltak, a két Csepel pedig a D 344 és a D 450.

A gépek még itthon, balról jobbra: Ikarus 630, Ikarus 311, Csepel D 344, Csepel D 450

A D 344-ről egy kétrészes minisorozatban írtunk, de a legnagyobb meglepetésünkre a D 450-ről nem találtunk saját anyagot… Nincs mit szépíteni, egy komoly mulasztás, mert ez a típus is megérdemli, hogy emlékezzünk rá, mert rengeteg változatban készült, és szintén nagy darabszámban, tehát sikeres volt, azaz a magyar ipar remeke!

Ha a D 450 ki is maradt – a róla szóló cikkel hamarosan jelentkezünk! – azért azt nem felejtettük el, hogy volt már korábban is a Csepelnek olyan túrája, ahol le kellett győzniük a „lehetetlent” (idézőjel, mert sikerült, legyőzték a hegyeket!), hiszen az 1956 nyarán indult verseny során – mert ez egy verseny volt! –:

A három Csepel HD 420 (420-as H, mint hegyi, D, mint dízel) tönkreverte a Prága, ZiSz, IFA, GMC, GAZ, Dodge konkurenciát (miközben a legkevesebbet fogyasztotta!):

Nem kis balszerencse volt, hogy a nagy nehezen hazatérő résztvevők – közben zajlottak az ’56-os események… – minden igyekezete ellenére sem lett ebből megrendelés, mert éppen ’56 miatt a szovjetek végül a ZiSz-ek szállításában egyeztek meg Kínával…

Ezután a kis kitérő után vissza Afrikába! Az expedíció mindennél fontosabb volt, hiszen kellett a dollár, azonban a nyugati gyártók javítóműhelyek hálózatát készültek kiépíteni, hogy a helyi cégek és intézmények biztosan tőlük vásároljanak buszokat és teherautókat, lévén más szervizelési lehetőség nem volt adott.

A magyar ipar akkoriban nem tehette meg, hogy „előlegbe” kiépítsen ilyen javítóhálózatot, ezért másképp kellett megfogni a dolgot; házhoz vitték a bemutatni – és persze mindenekelőtt eladni! – kívánt termékek bemutatóját!

A terv pedig nem volt semmi! Dakarból indulva 20.000 kilométert akartak teljesíteni – 8 ország 6 hónap alatt 4 járművel!

Nyugat-Afrika-expedíció, 1963: Szenegál, Mali, Felső-Volta (Burkina Faso), Niger, Dahomey (Bénin), Nigéria, Togo, Ghána
A mai térkép (balalsó sarokban látható a 200 km-t távot jelzővonal)

Mindegyik kocsiba jutott vízkészlet, vontatókötél, orvosság, kígyócsípés elleni szérum, valamint hídépítésre alkalmas deszka.

Ez utóbbira szükség is volt, bár az esetek többségében keréken keltek át a megáradt folyókon, melyek elsodorták a hidakat. Ilyenkor a terepjáró Csepel húzta át azokat a kocsikat, melyek elakadtak a vízben vagy süppedős parton.

Mennyire volt nagy blama, hogy időnként a többi gépet húzni kellett? Nos, egyáltalán nem, ugyanis ez helyben nem volt különleges dolog, az viszont már annál inkább, hogy a buszok bírták a gyűrődést, és hogy egyáltalán volt olyan gép, ami minden ilyen szituációban szó szerint kihúzta a slamasztikából a többieket!

És mekkora égés volt az, hogy egy műhelykocsit is magukkal kellett vinni? Nos, ez aztán végképp nem volt kínos, sőt az a tény, hogy a műhelykocsival minden létező műszaki problémát megoldhattak a hosszú út során, azt jelentette, hogy nincs szükség az egyébként igen költséges javítóműhely hálózatra – amit egyébként előbb-utóbb meg kell fizetnie az importőr országnak! -, hanem éppen elég, ha ilyen mobilis műhelykocsikat alkalmaznak, melyek sokkal olcsóbbak, és olcsóbban is üzemeltethetők!

Csepel D 450 típusú műhelykocsi szerelvény

Csak az érdekessé kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a négykerék-meghajtású D 344-et Piros Villámnak nevezték, ami miden helyzetben megállta helyét, és az átkelések helyét is a terepjáró derítette fel. Ilyenkor egy partmenti fához kötözték és a csörlőjével engedte bele magát a vízbe.

A helyiek több helyütt kinevették a városi buszokat, melyek a folyó felé közeledtek, ám a túlparton már elismerés és taps fogadta őket!       

Ha már a buszokról esett szó, el kell mondani, hogy a 311-es önhordó padlóvázra épült (sok más gyártó is épített rá karosszériát), míg a 620-as kifejezetten alvázas volt, motorjuk pedig mindkettőjüknél elől helyezkedett el, és 311-es, valamint a 630-as is távolsági busz volt.

Hogy miért fontosan a fent felsorolt paraméterek? Mert a két busznál említett felépítés a helyi körülmények között talán a leginkább megfelelő, nem véletlen, hogy akkor és később is az ilyen felépítésű buszok szállították az utasokat a térségben.

Tipikus afrikai busz – feltűnően kevés utassal… (akár egy “átoperált” 311-es is lehet…)

És mi a helyzet a másik Csepellel, a csőrös szervízautóval? Nos, ennek felépítményét az Általános Mechanikai Gépgyár (ÁMG) gyártotta, ami éppen 1963-ban olvadt be az Ikarusba (az ÁMG székesfehérvári telepe lett az Ikarus második gyáregysége, ahol aztán még sok-sok busz készült). Azt nem tudjuk, hogy a felépítmény még a beolvasztás előtt készült, vagy utána, csak éppen nevében maradt meg az egykori gyártó neve, de a lényeg, hogy…

A Csepel D 450 műhelykocsi felépítménye Székesfehérváron készült, ahonnan a következő években rengeteg Ikarus került ki!

Az 1963. március 31-én Dakarból indult túra végül 184 napig tartott és a végállomáson, Accrában már komoly tömeg fogadta a négy kocsit. Az afrikai lapok folyamatosan nyomon követték az eseményeket, így meglepő módon ott többet tudtak az eseményekről, mint itthon, ahol a lapok alig foglalkoztak az eseménnyel.

A sikeres expedíció után a két cég komoly mennyiségű megrendeléssel lett gazdagabb, így abban az időszakban számos Csepellel és Ikarussal lehetett találkozni Afrika nyugati részén.

Ikarus 311 típusú autóbusz Mali–Bamako elővárosi forgalomban

Sorozatunk előző része – a “bemelegítés”:

Ajánlott Cikkek