Felvidék Hírek

Csökken a volt kommunisták nyugdíja a szépséghiba, hogy csak Felvidéken

Elfogadta a szlovák parlament azt a törvényt, amely csökkenti az egykori kommunista rendszer kiemelt tisztségviselőinek nyugdíját. Eduard Heger miniszterelnök szerint a jogszabály kijavítja a szörnyű ellentétet az embereket üldözők igazságtalanul magas és az üldözöttek igazságtalanul alacsony nyugdíja között. Mint arról a Körkép című felvidéki portál beszámolt, a törvény augusztusban lép hatályba, és körülbelül ötezer embert érint. A szabályozás értelmében megvonják az 1948 és 1989 között magas posztot betöltő politikusok, kormánytagok és parlamenti képviselők nyugdíjának azon részét, amit a kommunista rendszerben betöltött funkcióik miatt kaptak. A törvény rajtuk kívül vonatkozik a titkosszolgálatok tagjaira, a csehszlovák kommunista párt központi bizottságának tagjaira és alkalmazottaira, illetve a titkosszolgálatokat felügyelőkre is.

A beterjesztők érvelése szerint a kommunista rendszert így szolgáló személyek nemcsak jóval magasabb fizetést kaptak, mint az átlag, hanem különböző juttatásokban is részesültek, és ezért a nyugdíjuk jóval meghaladja a szlovákiai átlagnyugdíjak értékét. Lengyelországban már 2017-ben a szlovákhoz hasonló döntést hoztak: az átlagnyugdíj szintjére csökkentették az egykori kommunista biztonsági apparátus mintegy 32 ezer volt tisztviselőjének nyugdíját. A nyugdíjcsökkentő törvény azokra vonatkozik, akik 1944 és 1990 között a belbiztonsági, a hírszerzési és az elhárítási szervek állományában dolgoztak, ezen belül a kommunista titkosrendőrség volt tagjaira, a korábbi határőrségnél szolgálók egy részére, valamint a tiszti iskoláknak az állami biztonsággal akkoriban együttműködő oktatóira és hallgatóira is.

A csökkentés a rokkantsági nyugdíjakat és a hozzátartozóknak ítélt nyugdíj-kiegészítéseket is érintette. A jogszabály hatálya alól a belügyminiszter „különösen indokolt esetekben” azokat a személyeket mentheti fel, akik az 1989-es rendszerváltás idején „rövid ideig teljesítettek szolgálatot”, illetve akik akkoriban „szabályosan, akár életüket kockáztatva is teljesítették feladataikat”.

Magyarországon nyolc évvel ezelőtt alkotmánymódosítással foglalták az alaptörvénybe, hogy a kommunista diktatúra törvényben meghatározott vezetői részére az állam által jogszabály alapján biztosított nyugdíj vagy más juttatás törvényben meghatározott mértékben csökkenthető; az ebből származó bevételt törvényben meghatározottak szerint a kommunista diktatúra által okozott sérelmek enyhítésére és az áldozatok emlékének ápolására kell fordítani

Ennek értelmében 2013 nyarától nem folyósították augusztustól az egykori kommunista kitüntetése után járó nyugdíjpótlékát 142 korábbi pártfunkcionáriusnak. Romániában eközben a legmagasabb nyugdíj haszonélvezője éppen egy volt kommunista ügyész, aki Colibași börtönének parancsnoka is volt. A hetvenes éveiben járó Gheorghe Bălășoiu jelenleg 78 634 lejt kap havonta, holott befizetett nyugdíjjáruléka révén „csak” 5205 lejre lenne jogosult, a többit különböző ráadások képezik az állam részéről. A volt magas rangú kommunista funkcionáriusok nyugdíjának kérdése többször felmerült az utóbbi években bukaresti politikai körökben, de konkrét intézkedés nem történt ezekkel kapcsolatban.

Erdeti cikket itt olvashatja: kronikaonline.ro

Ajánlott Cikkek