Hírek

Csordás Lajosra a tragikusan fiatalon elhunyt olimpiai bajnok klasszis labdarúgóra emlékezünk

  1. október 26-án egy tehetséges kisfiú született, aki később nemcsak Magyarországon, de az egész labdarúgó világon emlékezetessé vált. Ez a fiatalember nem volt más, mint Csordás Lajos, akit a futball szenvedélye és tehetsége vezetett az olimpiai és Európa-kupa címekig.

Csordás Lajos a Budafokon kezdte el futballozni, de már korán látszott rajta, hogy különleges tehetséggel rendelkezik. 18 évesen a Vasas csapatához csatlakozott, ahol megkezdődött az útja a csúcs felé. Egy évtizeden át szolgálta ezt a klubot, és közben olyan sikerekkel büszkélkedhetett, amelyek örökre beírták őt a magyar futball történelmébe. Két bajnoki cím és két Közép-Európa Kupa elsőség – ezek voltak a szép emlékek, amelyeket a Fáy utcai stadionban töltött 12 év hozott számára.

Csordás Lajos (középen) itt Kovács Imrén és Sipos Ferencen (3) igyekszik áthámozni magát az MTK ellen (Fotó:Puskás Akadémia)

De Csordás Lajos életútja nem csak a játékos pályafutására szorítkozott. Egy rövid időre Csepelre vezetett az útja, ahol edzőként próbálta megadni a tudását. Az első szezonjában már a Vasast vezette veretlenül a dobogó legfelső fokára, és ez az eredmény új edzőzseniként emlegette őt. Az évfordulókat ünnepelve a következő szezonban már a Budafok gárdáját irányította, és ott a csapatot megmentette az NB I B-ből való kieséstől. Csordás Lajos mindig az előrelépés és a fejlődés híve volt, és nem csak játékosként, de edzőként is megmutatta tehetségét.

Azonban senki sem gondolta volna, hogy a következő szezon kezdetén már nem ülhet a kispadon. Az események gyorsan zajlottak, és Csordás Lajos tragikusan fiatalon, mindössze 35 és fél évesen hagyta el ezt a világot. 1968. április 5-én váratlanul elhunyt egy végzetes operáció következményeként. Az egész magyar közvéleményt és a futballvilágot is megrázta a sokkoló hír. A futball egyik legnagyobb tehetségét, aki még sok sikert és emlékezetes pillanatot hozhatott volna a sportág számára, elveszítettük.

Csordás Lajos élete rövid volt, de lenyűgöző. A futballpályán és azon kívül is emlékezetes nyomokat hagyott maga után. Személyisége és tehetsége örökké él majd a magyar labdarúgásban, és a legendája továbbra is inspirációt nyújt mindazoknak, akik a sport iránti szenvedéllyel és elkötelezettséggel követik álmaikat. Csordás Lajos emléke örökké él, és hálásak vagyunk érte, hogy részesei lehettünk annak az időszaknak, amikor a pályán ragyogott.

  • olimpiai bajnok (1952)
  • Európa-kupa győztes (1953)
  • kétszeres közép-európai kupa győztes (1956, 1957)
  • kétszeres magyar bajnok (1957-tavasz, 1960–61)
  • kétszeres magyar bajnoki harmadik helyezett (1953, 1959–60)
  • Magyar Kupa győztes (1955)
  • A Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója (1954)
  • A Gépipar Kiváló Dolgozója (1956)
  • A Magyar Népköztársaság Kiváló Sportolója (1956)

Csordás Lajos (Budafok, 1932. október 26. – Budapest, 1968. április 5.) olimpiai bajnok labdarúgó, edző.

Ajánlott Cikkek