Hírek

Csúcson az izraeli fegyvereladások

Izrael 2021-ben 11,3 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket, ami 3 milliárd dollárral több, mint az előző évben – közölte az izraeli Honvédelmi Minisztérium sajtószolgálata. “Az izraeli fegyverexport 2021-ben új rekordot ért el, 11,3 milliárd dollárt tett ki. Az aláírt új megállapodások száma több mint 30%-kal nőtt 2020-hoz képest” – áll az ügynökség Twitter bejegyzésében.

Borítóképen: Vaskupola rakéta indító állomás az izraeli légierő kiállításán a Ramat David AFB-ben Izrael függetlenségének 69. napján (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Oren Rozen, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Az izraeli hadiipari export 2021-ben a legnagyobb hányadát a rakéták, rakéták és légvédelmi rendszerek (20%), kiképzési szolgáltatások (15%), pilóta nélküli rendszerek (9%), radarok és elektronikus hadviselés (9%), repülőgépek, ill. repüléselektronika (9%), irányító- és optoelektronika (5%), járművek és páncélozott szállítóeszközök (7%), kommunikációs rendszerek (6%), hírszerzési és kiberrendszerek (4%) tették ki.

Bemutatták, hogy 2021-ben Izrael védelmi exportjának 34%-a az ázsiai-csendes-óceáni térség országaiba, 41%-a az európai országokba, 12%-a Észak-Amerikába, 3%-a Afrikába és 3%-a Latin-Amerikába irányult.

Az izraeli példa mutatja, hogy rendkívüli mértékben meglódult a hadiipari termékek iránti kereslet már az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása előtt is, mivel az afganisztáni kivonulás, illetve a folyamatos feszültség a világ több pontján (Ukrajna, Tajvan például) arra sarkallja a világ országait, hogy megerősítsék katonai erejüket.

Ez Magyarország számára is példa lehet, ahol az utóbbi időkben a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program, illetve az ahhoz csatlakozó fejlesztések révén kialakulóban van egy komolyabb hadiipari potenciál.

Etikus, vagy sem, ezzel nem nekünk kell foglalkoznunk, hanem sokkal inkább azoknak a globális nagyhatalmaknak, akik most éppen Ukrajnában vívják harcukat. Ja igen, egyikük nem vesz részt, csak az ukránokat küldi a harcmezőre… Jegyezzük meg; ez még mindig a kisebb baj, de ez a nem igazán etikus!

Ajánlott Cikkek