Hírek

Csukja be az ajtót a NATO Ukrajna előtt – végleg!

Ezzel a címmel jelent meg az amerikai The Week-ban Andrew Day írása arról, hogy milyen visszhangokat vált ki az orosz-ukrán háború az Egyesült Államok politikai életében. Az általa vázolt kép azt mutatja, hogy erős a megosztottság, és a Biden által képviselt politika nem arat osztatlan sikert – hogy finoman fogalmazzunk… A továbbiakban gondolatokat idézünk a cikkből.

Borítóképen: A Capitolium épülete (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Andrew Bossi, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja heves vitát váltott ki a NATO-ról, amely a múlt héten a szenátusba is begyűrűzött. Egyesek azt állítják, hogy a NATO keleti terjeszkedése az orosz biztonság veszélyeztetésével váltotta ki a konfliktust. Mások azzal vágnak vissza, hogy a szövetség pusztán védekező jellegű, az egyetlen „fenyegetést” Vlagyimir Putyin orosz elnök irredenta törekvéseire jelentette.

Ez utóbbi érv hibás. Függetlenül attól, hogy a NATO fenyegette-e Oroszországot vagy sem, Putyin úgy gondolta, hogy igen, és ez a meggyőződés magyarázta a megszállásra vonatkozó döntését.

Ráadásul Putyin aggodalmai előre láthatóak voltak, és a háborút el lehetett volna kerülni, ha Washington komolyan vette volna őket.

Az inváziót megelőző időszakban a Fehér Ház nem volt hajlandó tárgyalni Moszkvával a NATO-bővítésről.

2011-ben a NATO ismét (!) katonai erőt alkalmazott az 5. cikk hatályán kívül, ezúttal Líbia ellen. A NATO által kikényszerített repüléstilalmi zóna az ENSZ támogatását élvezte, de rendszerváltó hadműveletté alakult át. „Líbia népe megszabadult egy diktátortól” – jelentette ki Biden akkori alelnök néhány órával azután, hogy Moammer Kadhafit, a líbiai vezetőt megölték. „A NATO jól csinálta… Ez inkább az előírás arra, hogyan bánjunk a világgal, ahogy haladunk előre.”

Még ha a NATO „védelmi szövetség” lenne is, Ukrajna csatlakozása az orosz biztonságot érintette volna. Putyin az invázió előtt tisztázta, miért gondolta, hogy Ukrajna a NATO-ban közvetlen fenyegetést jelent: mivel a Nyugat nem ismeri el a Krím Oroszország általi annektálását, úgy érvelt, minden konfliktus Ukrajna elleni orosz támadásnak tekinthető, amely kiváltja az 5. cikkelyt.

Putyin bűnös az Ukrajna elleni támadásért. Ám az, hogy Ukrajna a NATO-ba kerül, megerősítette Moszkva fenyegetettségét, és valószínűbbé tette a geopolitikai robbanást.

Az, hogy az Egyesült Államok megtagadta a kérdés megvitatását Oroszországgal, különösen megdöbbentő, mivel a nyugati vezetők privátban azt mondták Kijevnek, hogy „nem leszel NATO-tag”.

Ajánlott Cikkek