Hírek Vélemény-cikkeink

“Csupáncsak Magyarország látta ezt másként, ki tudja, miért”

Heiko Maas, német diplomácia vezetője nem érti, hogy Magyarország miért nem szavazta meg az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos közös álláspontot. Josep Borrell is értetlenkedik, aki pedig kifejtette, hogy a közös álláspont leirata egy nem hivatalos tanácskozásról készült, így a záródokumentum sem hivatalos. De nem csak ez az egyetlen probléma ezzel a nyilatkozattal…

A német külügyér, meg EU-szintű társa valószínűleg nem követik a médiában az eseményeket, mert különben tudnák, hogy a magyar külgazdasági külügyminiszter, Szijjártó Péter az AFP-nek adott interjújában pontosan kifejtette, hogy miért nem szavazta meg a közös nyilatkozatot. Nézzük meg, milyen érveket sorakoztatott fel!

„Általános problémám van ezekkel az Izraellel kapcsolatos európai nyilatkozatokkal kapcsolatban … Ezek általában nagyon egyoldalúak, és ezek a kijelentések nem segítenek, különösen nem a jelenlegi körülmények között, amikor a feszültség olyan nagy.”

Azt ugyan nem sikerült megtudnunk, hogy ez az egyeoldalúság pontosan mit takar, de talán elég magyarázat erre Maas kijelentése, miszerint

„Fontos, hogy az EU állást foglaljon az ügyben. Rámutatott, hogy az EU ugyanazt képviseli, mint mások, köztük az amerikai elnök.”

Az egyik probléma tehát az, hogy az EU az Egyesült Államok pincsijeként lihegve igyekszik teljesíteni gazdája minden kívánságát… És ha már egyoldalúság, akkor azt pontosan tudjuk, hogy Amerika melyik irányba húz. Ez nem lenne nekünk komoly gond, de az már igen, hogy megint úgy tűnik, csak egyetérteni lehet, már eshetőség kizárva! De menjünk tovább!

„Tehát, ha már nyolc nyilatkozatot tettünk, aminek nem volt értelme, miért kellene kilencediket mondanunk? … Az EU diplomáciájának nem szabad csak ítéletekből, negatív nyilatkozatokból és szankciókból állnia” – tette hozzá… Tehát úgy gondolom, hogy kevesebb megítélés, kevesebb előadás, kevesebb kritika, kevesebb beavatkozás és pragmatikusabb együttműködés sok erőt adhat vissza az Európai Uniónak.”

Fontos kijelentés, ugyanis – ahogy Borrell is fogalmazott – ez az állásfoglalás még csak nem is lett volna hivatalos. Akkor meg minek? Ennek – ebben a formában – nincs nagyobb jelentősége, mint ha bárki egy cetlit ragaszt ki a hirdetőtáblára egy felirattal, amiben elítéli a macskákat az egerekkel szemben alkalmazott erőszak miatt…

Nekünk nem kell olyan szépen fogalmazni, mint azt a nemzetközi diplomácia megköveteli, így nyíltan kimondjuk, hogy az európai diplomácia töketlen, tesze-tosza semmittevők gyülekezete, akik csak loholnak az események után. Ebben az esetben az esemény az USA, ilyen formán az EU-diplomácia egy esemény utáni tablettaként jellemezhető. A lényeget tekintve pedig az a legnagyobb baj, hogy Európa nem jelenik meg önálló entitásként a nemzetközi politikai színtéren, önálló véleményre pedig hosszú évtizedek óta nem volt képes!

Van még két fontos tényező, amit meg kell említeni; a németek és az EU azután gondolták megtenni – nem hivatalos… – közös nyilatkozatukat, hogy Európa migránsoktól hemzsegő városaiban tüntetések, és ezekhez kapcsolható rendbontások kezdődtek. Ez pedig annak az országnak nem problémája, aki nem szeretné – és tesz is ennek érdekében -, hogy nála is megjelenjen egy olyan kisebbség, aki behozza problémáit, és jó tempóban többségi pozícióra tör…

Persze érthető, hogy Európa most fél, de erre már késő van, most inkább tényleg cselekedni kellene, nem ilyen bohóckodással elütni az időt! Ne feledjük, az ENSZ szakértő vizsgálata máris azt mondja, hogy háborús bűncselekményeket követhettek el mindkét oldalról a mostani izraeli-palesztin konfliktusban!

Ilyen helyzetben pedig nincs helye a látszatcselekvésnek!

Ajánlott Cikkek