Hírek

December elején: „Ma senki sem képes elfogni a hiperszonikus rakétákat”

Dehogynem! Putyintól idéztünk, aki a mondat folytatásaként hozzátette, hogy „Oroszországnak lesz ezek megsemmisítésére eszköze”. A pár hete elejtett mondatok sejtették, hogy készül valami, de hogy ilyen gyorsan megjön a válasz, hogy mi is az az eszköz, ami képes a hiperszonikus fegyverek elleni védelemre. Most itt van az Sz-500, illetve az Sz-550, na meg az A-235!

Kezdjük a végén! Az A-235 kifejezetten Moszkva védelmére kerül kifejlesztésre, nem is tervezik kiterjeszteni más területekre (telepített rendszer). A korábbi A-135 rendszer leváltása a cél a ballisztikus rakéta- és műholdellenes fegyverrel. Az A-235 rakétáit három különböző hatótávolságra tervezték:

  • Nagy hatótávolságú: az 51T6-on alapuló és akár 1500 km-es távolságban lévő célpontok megsemmisítésére, 800 000 méter magasságig.
  • Közepes hatótávolságú: az 58R6 frissítése, amelyet arra terveztek, hogy 1000 km-ig és 120 000 méter magasságig elérje a célokat.
  • Rövid hatótávolságú: az 53T6M vagy 45T6 (53T6 alapján), 350 km működési hatótávolsággal és 40 000-50 000 m repülési plafonnal.

Ez az antiballisztikus rakétarendszer Don-2N radart, valamint a Don-2NP/5N20P-t használja hatótávolságradarként, frissített szoftverrel és hardverrel. A hírek szerint nem tervezik atomtöltettel felszerelni az egységeket, de erre a kialakítás lehetőséget ad.

Az A-235 PL-19 Nudol – antiballisztikus rakétarendszer
S-500 vs. A-235

2021. november 15-én a rakéta sikeresen megsemmisítette a Kosmos 1408 műholdat, volt is nagy felháborodás, mert állítólag a törmelék Nemzetközi Űrállomást is veszélyeztette…

De nézzük meg, mit tud az Sz-500 és Sz-550! Szakértők szerint a két rendszer között az a különbség, hogy az Sz-550 egy olcsóbb változat lesz, de mindkettő képes a hiperszonikus rakéták megsemmisítésére! Putyin tehát nem „nagyotmondott”, hanem pontosan tudta, hogy már közel vannak azok a fegyverek, amik képesek az eddig kivédhetetlen hiperszonikus rakéták támadását kivédeni.

Ott tartunk tehát, hogy az Egyesült Államok több éves lemaradásban van a hiperszonikus rakéták fejlesztésével, miközben az oroszoknak (hamarosan persze Kínának is…) rendelkezésére állnak már az elhárításhoz szükséges eszközök is!

Azzal együtt, hogy az amerikai katonai körökből származó, a lemaradásukra vonatkozó híreket fenntartással kezeljük, mégis úgy tűnik, hogy ezen a területen a keleti hatalmak előnyre tettek szert. De mire jó ez az előny? Mit ér el vele Oroszország és Kína? Pontosan ugyanazt, mint annak idején az atomfegyverekkel, vagyis az elrettentés eszközei, amiket reméljük, soha nem fognak bevetni, ugyanakkor stratégiai fontosságuk megkérdőjelezhetetlen!

„Az Sz-550 képességei az ellenséges ballisztikus rakéták, elsősorban az interkontinentális rakéták robbanófejeinek, valamint az űrfegyverek elfogására egy nagyságrenddel nagyobbak lesznek, mint az Sz-400 és az Sz-500 esetében, valamint a 3M-3 Block IIB rakétákkal felszerelt amerikai THAAD és AEGIS légvédelem.”

Az amerikai Aegis ballisztikus rakétavédelmi rendszer

A szakértői vélemény tehát egybeesik véleményünkkel. Úgy tűnik tehát, hogy most megint az űrverseny kerül előtérbe. Ebben nem igazán tudni, hogy miként is állnak az Egyesült Államokban, de a nagy hallgatás az ügyben azt is jelentheti, hogy készül valami igazán ütős dolog, az oroszok pedig éppen ezért koncentrálnak gőzerővel az űrfegyverek elleni védekezésre.

Az első felvételek az Sz-500 -ról valamikor július közepén jelentek meg. Fontos kiemelni, hogy neve és számozása ellenére nem közvetlen utódja egyik korábbi generációjának sem, nem váltja fel sem az A-135 ballisztikus rakétaelhárító rendszert (arra ott van az A-235!), sem az Sz-400 légvédelmi rendszert. Képes minden csúcskategóriás repülőgép megtámadására, például nehézbombázók, AEW&C (AWACS) repülőgépek, valamint interkontinentális hatótávolságú ballisztikus rakéták és műholdak ellen is bevethető.

Minden, amit az Sz-550-ről tudni lehet

Az Sz-500 mobil kilövője két föld-levegő rakétát szállít – az Sz-400 és az Sz-300 négyet szállított – annak köszönhetően, hogy az új rendszer rakétái lényegesen nagyobbak, ezért 600 km-es hatótávolságúak, míg az Sz-300 és Sz-400 a nagy hatótávolságú rakétáinak hatótávolsága általában 200-250 km. A rakétarendszernek nincs analógja a világon, de hálózatba kapcsolódhat régebbi légvédelmi rendszerekkel, például az Sz-400-assal, hogy maximalizálja a helyzetfelismerést – ez különösen hasznos a lopakodó célpontok, kis rakéták és hiperszonikus célpontok ellen, amelyeket különösen nehéz követni.

Le tudja szedni az S 500 rakétarendszer az F-35-öt?

Oroszország a ’80-as és ’90-es évek (előbbiben még Szovjetunió néven) jelentős lemaradását egyes területeken ledolgozta, sőt előbbre tart, mint az USA, ami pedig különösen fontos, hogy az egy nagy állami holding alá összevont katonai-védelmi ipar határozott stratégiát követve hajtja végre fejlesztéseit, és különböző fegyverrendszerek bevezetését.

Ajánlott Cikkek