Foci Hírek Sport

Dehogy is van kettős mérce!

Angliában a “Nemzet Szégyen napjaként” emlegetik azt a rendbontást amit az angol szurkolók műveltek az Európa bajnokságon. Tömeges verekedés , kerekesszékesek bántalmazása, jegy nélküli stadionbelépés hivatalos személlyek elleni erőszak, kokainfogyasztás nyílt színen stb. Nos ez 100 . 000 eurós bírságot ért és egy zártkaus meccset. Pont annyit mint a magyar szurkolók állítólagos rasszista kiselkedése. Dehogy van kettős mérce aki ilyet mond az laposföldhívő és náci is egyben.

Akár haláleseteket is okozhattak volna azok a “jegy nélküli, részeg drukkerek”, akik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság londoni döntője előtt megrohamozták a Wembley-t – állapította meg egy angliai vizsgálat, amelynek eredménye most nyilvánosságra került.

A július 11-i Anglia-Olaszország mérkőzés körül kialakult káoszról szóló vizsgálatot – amelyet Louise Casey kormánytisztviselő vezetett – követő jelentésben egy sor olyan kihágást állapítottak meg, amelyek súlyos sérülésekhez vagy halálesetekhez vezethettek volna. Casey szerint a döntő tervezésében részt vevő valamennyi szervezet kollektíven elmulasztott felkészülni a legrosszabb forgatókönyvre.

https://twitter.com/SamWallaceTel?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1414264649139245064%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.origo.hu%2Fsport%2Ffocieb%2F20210711-jegy-nelkuli-szurkolok-akarnak-betorni-a-wembley-stadionba.html

Mintegy 2000 jegy nélküli személyt találtak, akik bejutottak a Wembley-stadionba és közülük 400-at kiutasítottak, de az egyébként is szörnyű helyzetet még rosszabbá tehette volna egy angol győzelem, állította a vizsgálat több résztvevője. Úgy vélték, hogy egy 6000 fős – jegy nélküli – szurkolói csoport készült megrohamozni a stadiont, miközben a törvényes jegytulajdonosok megpróbáltak távozni.

Hála Istennek, hogy Anglia veszített… Ha nyertek volna, ki kellett volna nyitni az ajtókat, hogy kiengedjék az embereket, és megrohamozták volna a stadiont

– mondta a Sportpályák Biztonsági Hatóságának egy hivatalnoka a The National cikke szerint. Míg az FA egyik tisztviselője felidézte, hogy az emberek “zombiként” álltak és még a meccset sem nézték a telefonjukon, miközben arra vártak, hogy bejussanak.

A jegy nélküli személyek felülvizsgálata során megállapították, hogy a huligánok a mozgáskorlátozottak számára fenntartott kapukon és a vészkijárati tűzgátló ajtókon jutottak be, ami “veszélyeztette a törvényes szurkolók és a személyzet életét”.

https://twitter.com/NewsForAllUK/status/1414268273487716360?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1414268273487716360%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.origo.hu%2Fsport%2Ffocieb%2F20210711-jegy-nelkuli-szurkolok-akarnak-betorni-a-wembley-stadionba.html

A SZABÁLYSÉRTÉSEK A KEZDŐRÚGÁS ELŐTTI 90 PERCTŐL EGÉSZEN A BÜNTETŐPÁRBAJIG TARTOTTAK, ÉS KÜLÖNÖSEN A FOGYATÉKKAL ÉLŐ SZURKOLÓKAT ÉRINTETTÉK. EGY SZEMÉLY MÉG STEWARDNAK IS KIADTA MAGÁT ÉS KVÁZI ELRABOLT EGY KEREKESSZÉKES, FOGYATÉKKAL ÉLŐ GYERMEKET, ELVÁLASZTVA ŐT AZ APJÁTÓL, HOGY BEJUSSON A STADIONBA.

Szemtanúk szerint az alkohol mellett a kokain használata is széles körben elterjedt volt és a kábítószert “szem előtt” fogyasztották a rendbontó drukkerek.

– Egyértelmű, hogy közel álltunk ahhoz, hogy néhány, de akár sok néző is életveszélyes sérülést szenvedjen. Aggodalomra ad okot, hogy ez bárhol megtörténhet a 21. századi Nagy-Britanniában.

AZ, HOGY EZ A NEMZETI STADIONUNKBAN TÖRTÉNT, MÉGHOZZÁ AZ ELMÚLT 55 ÉV LEGNAGYOBB FUTBALLMÉRKŐZÉSÉNEK NAPJÁN, NEMZETI SZÉGYEN – NYILATKOZTA LOUISE CASEY.

Casey számos változtatást javasol, hogy megelőzze az ehhez hasonló esetek megismétlődését. Ezek a javaslatok:

– A hatóságok felhatalmazása arra, hogy szigorúbban lépjenek fel a mérkőzéseken és a stadionok környékén az alkoholt, kábítószert, fáklyákat és füstbombákat használó, valamint a stadionokba jegy nélkül belépő szurkolókkal szemben

– A labdarúgó-szövetség (FA) kampánya, amely “a szurkolói magatartással kapcsolatos hozzáállás megváltoztatását” kívánja kikényszeríteni

– Jobb kommunikáció a mérkőzéseket felügyelő szervek és a stadionba érkező szurkolók között

– A “nemzeti jelentőségű” labdarúgó-mérkőzések új kategóriába sorolása, hogy a szervezők tudatában legyenek az ilyen nagyszabású események egyedi kihívásainak

Mint ismeretes, az UEFA már szankcionálta Angliát és az FA-t a rendbontásokkal kapcsolatban, az angolokat 100 ezer eurós pénzbírsággal sújtotta és a következő hazai Nemzetek Ligája-mérkőzésüket zárt kapuk mögött kell megrendezniük.

Összehasonlításképpen az Európa-bajnokságon történtek miatt a Magyar Labdarúgó Szövetséget még az Eb alatt három zártkapus meccsel és 100 ezer eurós pénzbírsággal büntette az UEFA. A retorziót később két zártkapus mérkőzésre mérsékelték, ebből az egyiket két évre felfüggesztették.

forrás: csakfoci.hu

Ajánlott Cikkek