Hírek Videók

Dél-Korea tarol! 3,37 milliárd dollárt kaszál – mutatjuk, mivel!

Az Egyesült Arab Emírségek 3,37 milliárd dollár értékű szerződést kötött a dél-koreai KM-SAM Block-II rakétarendszerek eladására. A megállapodást Mun Dzse In dél-koreai elnök látogatása alkalmával írták alá, így az Egyesült Arab Emírségek a rakétarendszer első külföldi üzemeltetője lett. Figyelemre méltó rendszert hoztak össze a koreai szakik, orosz technikára épük, de nem másolat inkább továbbfejlesztés.

Borítóképen: S-350 Vityaz 50R6, a KM-SAM Block I. orosz változata (forrás: wikimedia.org)

Az alap KM-SAM Block-I egy közepes hatótávolságú föld-levegő rakétarendszer (SAM), amelyet a dél-koreai Védelmi Ügynökség fejlesztett ki.

A fejlesztés az Almaz-Antey és a Fakel (orosz cégek) műszaki támogatásával, az S-350E és S-400 rakétarendszereken használt 9M96 rakéta technológiáján alapult. A fejlesztés tíz éve alatt (2001-2011) sikerült egy olyan rendszert összerakni, aminek megépült az orosz változata is, az S-350E Vityaz 50R6.

S-350 Vityaz 50R6A Közepes hatótávolságú rakétavédelmi rendszer

Természetesen a fejlesztés célja – amellett, hogy a meglévő műszaki alapokat tovább csiszolják – az volt, hogy a lehető legnagyobb mértékben hazai előállítás volt. Ezt teljesítik is, hiszen Dél-Korea ipara ma már gyakorlatilag bármit képes előállítani. De nem csak azt nyerték a fejlesztéssel, hogy önellátóak lettek az ilyen típusú védelmi rendszerek terén, hanem fejlesztői tapasztalatot is szereztek, így 2015-ben hozzákezdtek a KM-SAM Block-II fejlesztéséhez. A rendszer be is mutatták az Egyesült Arab Emírségekben 2021- ben megrendezett Nemzetközi Védelmi Kiállításon.

Exportszerződés az Egyesült Arab Emírségekkel – ez még csak a keret-megállapodás

Míg a Block-I Dél-Korea háromszintű légi- és rakétavédelmi rendszerének középső szintje (közepes hatótávolságú), addig a Block-II jelentős előrelépést jelentett mind a hatótávolság, mind az elérhető magasság tekintetében. Utóbbi akár 20 km-es magasságban is képes célpontokat támadni, míg a Block-I változat nem tudott 15 km-nél magasabb célpontokat elérni.

Cheongung Block 2 rakétavédelmi rendszer (KM-SAM Block-II)

Az Egyesült Arab Emirátusok légterét az elsődleges fenyegetésnek az iráni rakétaarzenál jelenti, amely a világ egyik legnagyobb és legerősebb rakétaarzenálja. Ráadásul az elmúlt évtizedekben gyorsan bővült, így egyre nagyobb találati pontosságot és védelmi képességet biztosít. Megtalálhatók itt a cirkáló rakéták, valamint szilárd és folyékony tüzelésű ballisztikus rakéták is.

Az iráni ballisztikus rakéták többsége jelentős hasznot húz az észak-koreai technológiatranszferből, ugyanis Iránban sok észak-koreai tervezésű típust gyártanak.

Az iráni halálos Khorramshahr rakéta! Hatótávolsága 2000 km, és több robbanófejet is képes szállítani

A KM-SAM kifejezetten az észak-koreai rakéták elleni küzdelemre készült, ezért megfelelő eszköznek tekinthető az Egyesült Arab Emírségek számára.

Az üzlet tárgyát képező rakéták teljesítmény kétszer annyi, mint a Patriot és a Cheolmae II rakétáké, sebességük pedig eléri az 5 Mach-ot!

Ajánlott Cikkek