Hírek

Dél-Oszétia: Választás után népszavazás

Dél-Oszétia jelenlegi elnöke, Anatolij Bibilov elismerte, hogy vereséget szenvedett a választások második fordulójában, és sikeres munkát kívánva gratulált ellenfelének, Alan Gaglojevnek a győzelméhez. A köztársasági vezető megerősítette, hogy népszavazásra kerül sor a köztársaság Oroszországhoz való csatlakozásáról, utódja pedig megjegyezte, hogy a népszavazás megtartásához magának Oroszországnak a támogatására van szükség.

Borítóképen: Georgia, Oszétia, Oroszország és Abházia (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Felhasználó:Ssolbergj, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Jól látható, hogy egyszerre több fronton is igyekszik a Kreml geostratégiai pozícióját megerősíteni.

Dél-Oszétia az Oroszországhoz történő csatlakozásról készül népszavazást rendelni, de – mint mondják – ehhez kell Moszkva támogatása is.

A helyzet hasonlít egyébként az Ukrajnában tapasztaltakra; Grúzia a NATO-ba igyekszik, míg a tőle elszakadni vágyó Dél-Oszétia inkább Oroszországhoz húz…

Pontosítunk is azonnal; valójában a hasonlóság fordítva igaz, hiszen Georgia is a Szovjetunió szétesésével nyerte el függetlenségét, és az 1990-es évek Moszkva-barátabb irányvonala után mindketten egyre távolabb kerültek Oroszországtól, és egyre jobban törekedtek a nyugati integrációra.

A két színes forradalom – a 2003-as grúz rózsás és a 2004-es ukrán narancsos forradalom – vészjelzést adott le Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, és azóta dolgozik azon, hogy megakassza a két ország NATO-hoz való közeledését, ha már az orosz érdekszférába nem is tudja visszaterelni őket.

Grúzia két szakadár régiója – Dél-Oszétia és Abházia – miatt ötnapos háborús viselt Oroszországgal, amely számára totális vereséggel zárult, a két terület kikiáltotta függetlenségét, amit Moszkva elismert.

Most, amikor megint élesen felvetődött Georgia csatlakozása a NATO-hoz, gondoljuk, hogy Moszkvában is egyre fontosabb, hogy a két terület Oroszország részévé váljon, ugyanakkor nem biztos, hogy jól jönne a Kremlnek, ha még nagyobb katonai erőt kötne le a térség.

Valószínűnek tartjuk, hogy ezért kért az elnök egy moszkvai megerősítést a népszavazás ügyében.

Ajánlott Cikkek