Hírek

Denevér, vagy laboratórium?

A WHO 120 oldalas jelentést tett közre kínai vizsgálatairól, amiben a koronavírus eredetét (is) próbálták kideríteni. A megállapítások gyanúsan valamifél konszenzus alapján születtek meg, de legalábbis úgy tűnik, hogy nem pusztán tudományos alapon mérlegeltek a jelentés készítői… A WHO vezetője már a megjelenés előtt kritizálta az anyagot, és bár korábban úgy nyilatkozott, hogy kizárható a laborból történt kiszabadulás – mindezt akkor, amikor a WHO szakembereit az ominózus labor közelébe se engedték! – most számonkérte, hogy emberei nem vizsgálták ki megfelelően a labori eredet lehetőségét!

Elég nagy a káosz, és máris érezhető, hogy itt nagyon nem a tudomány, hanem mindenféle érdekek mentén megy tovább az ügy… A WHO vezetője, Tedrosz Gebrejeszusz sem kivétel ez alól! Ugyanis a WHO – amiből éppen a korábbi kínai nyomulásra hivatkozva Trump kiléptette az USA-t, majd Biden megállította a folyamatot… – finanszírozásában az USA igen komoly szerepet játszik, a WHO költségvetésének több, mint 15%át adja, miközben Kína hozzájárulása a nemzetközi szervezet működéséhez mindössze 0,2%…

Ebben a helyzetben a WHO nem szerette volna, ha az USA olyan jelentést kap, ami nem tetszik neki, így Gebrejeszusz igyekezett menteni a menthetőt azzal, hogy önmagának is ellentmondva ledorongolja munkatársait. Azt azért el kell mondani, hogy ez a második vizsgálat sem volt sokkal sikeresebb, mint az első, amikor még Vuhanig sem jutottak el a WHO emberei, de az, hogy mindössze négy hét alatt végeztek, azt sejteti, hogy volt némi ráhatás Kína részéről is, aki továbbra is azt állítja, hogy se nem denevér, se nem laboratórium, sőt még csak nem is kínai eredetű a vírus, hanem az mélyhűtött áruval érkezett az országba, és a piacon ezáltal terjedhetett el.

Ezzel szemben a WHO szakemberei most azt írták le, hogy a vírus nem léphetett közvetlenül a denevérekről az emberekre, mert ugyan a denevérekben kimutatható az emberéhez hasonló korona vírus, de nem azonos, és a különbség mértéke olyan, hogy kellett lennie egy köztes fajnak, melyek egyedeiben végbemehetett az a körülbelül egy évtizedes fejlődési folyamat, ami a két típus közötti különbség előállásához kell. És akkor itt jöttek egzotikus állatfajok, amelyeket egyébként arrafelé elfogyasztanak, úgymint a nyérc, a nyúl, vagy a tobzoska.

Nem tudni, de lehet, hogy ez a hiányzó láncszem keltette fel több ország figyelmét is, hiszen a vírus evolúciójára nem csak ez az egyetlen magyarázat létezik, hanem a laboratóriumi mesterséges tenyésztés is! A probléma az lehet, hogy a WHO szakemberei viszont a vírushordozó teóriáját nem vizsgálták alaposabban, csak találgatás szintjén említenek egyes állatfajokat, azaz elvarratlan szál van történetükben, így pedig az egész jelentés hitelessége kérdőjeles. Legalábbis azon 14 ország szerint, melyek közös állásfoglalásban rögzítették, hogy a jelentés megállapításait fenntartásokkal kezelik, és új vizsgálatot kérnek.

Most ezek az országok (Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Csehország, Dánia, Észtország, Izrael, Japán, Lettország, Litvánia, Norvégia, Dél-Korea, Szlovénia, Egyesült Királyság) független, átlátható vizsgálatot követlenke, mert véleményük szerint mindennél fontosabb a vírus eredetének pontos megállapítása, hiszen ez nagyban segít az esetleges újabb járványok elkerülésében, illetve korai kezelésében. Az aláírók meggyőződése szerint a kínai hatóságok akadályozták, sőt blokkolták a WHO munkatársainak munkáját a vuhani helyszíneken, amiért természetesen Kínát tartják egyedüli felelősnek!

Kína erre válaszul arra figyelmeztette a nemzetközi szereplőket, hogy „ne politizálják el” a koronavírus eredetének vizsgálatát, mert ez csak „szabotálja a járvány elleni védekezést.”

Nos, látható, hogy egy ilyen méretű katasztrófa, mint amit a korona vírus járvány jelentett – és jelent a mai napig, sőt még „jó” ideig…- még mindig nem volt elég a világ vezetőinek arra, hogy kicsinyes, pillanatnyi érdekeiket a háttérbe szorítva egyszer legalább az életben egyszer tényleg együttműködni az emberiség egészének jövője érdekében!

Ez nem ígér szép jövőt…

Ajánlott Cikkek