Foci Magyarság Sport Történelem

Derbi: arany, vagy kiesés?

Bármilyen furcsa is, de most a 228. derbi bizony tényleg arról szól, hogy a Fradi aranyérme felé tud tenni egy fontos lépést, vagy az Újpest kap egy kis egérutat a kiesés elől menekülők között! Nem volt mindig így, de az is igaz, hogy nem minden derbi döntött az elsőségről, ugyanakkor a két csapat meccseinek történelme világszinten is a csúcsok csúcsát jelenti!

Ez nem túlzás, ugyanis ez a történet nem kevesebb, mint 116 évvel ezelőtt kezdődött. Az akkor feljutó Újpest (az első időkben nem kapott első osztályú besorolást a klub, Újpest nem lévén a főváros része), és akkor, 1905 február 19-én a Fradi pályaválasztása mellett a zöldek 2:0 arányban meg is nyerték a mérkőzést. Abban az időben még nem ez a párharc számított igazán nagynak, hiszen akkoriban már az Fradi és az MTK rivalizálása vonzotta a legtöbb nézőt. Ez is egy szép sorozat, hiszen az örökrangadók sora azóta is folytatódott – kisebb-nagyobb megszakításokkal.

Az Újpest sokáig nem tudott még nyerni, hiszen az almanachok tanúsága szerint első győzelmét 1917 június 24-én – akkor még a népszigeti pályán – aratták a lilák, akkor 4:1-re nyertek. Az akkori Hadibajnokságban (ne feledjük, ez az I. Világháború ideje!) ezzel az Újpest feljött a harmadik helyre, és – természetesen a két első az MTK és a Fradi voltak. Ez még az amatőr időszak volt, és ahhoz, hogy ez a párharc végül elnyerje a megtisztelő derbi megnevezést, kellett egy pár fontos dolog.

1930: érdekes, hogy már akkor használták a kifejezést, amikor Újpest még önálló város volt, azaz nem volt – közigazgatási értelemben – városi rangadó

1922-ben felavatják a világ első vasbeton-szerkezetes stadionját Újpesten (ez már a Megyeri út, ahol a hosszanti lelátó szerkezete változatlan formában a mai napig szolgálja a szurkolókat), és ebben az időben teljesedik ki Aschner Lipót támogatói tevékenységének eredménye. Aztán 1926-ban bevezetik a profi bajnokságot, és a ’30-as évek már a két csapatról szól. Ahogy az akkori plakát is mutatja, a derbi elnevezés megszületik!

A II. világháború végéig a Ferencváros 16, az Újpest 6 bajnoki címet szerzett, így érthető, hogy közvetlen azután is nagyon sokan jártak e két csapat mérkőzésére. A vérzivataros évek után is komoly megpróbáltatásokat állt ki a két klub, de a szurkolók lelkesedése töretlen volt; 1947 októberében az UTE 30 ezer néző előtt 5-1-re nyert Újpesten, ezért 1949 szeptemberében 40 ezer szurkoló előtt 4-1-gyel vágott vissza az FTC ugyanitt. Ám a jó hangulatú, történelmi derbijeik ellenére ezek az évek nem erről a két csapatról szóltak. Annyira nem, hogy még a tradicionális neveiket is elvesztették. 1949 és 1951 között, amikor ez a két csapat találkozott a következő nevek kerültek a jegyzőkönyvbe: Dózsa SE-ÉDOSz SE…

’56 után volt némi enyhülés, a Fradi visszakapta nevét is (na meg a színeket, mert hogy azt is megváltoztatták…) és lassan eljött a kettős rangadók kora. Ezeket – mivel a Népstadionban rendezték – immár 80.000 ezres nézőszám előtt rendezték! Mégis, a legmagasabb nézőszámot az MTK (akkor Vörös Lobogó) és a Honvéd vívta, a derbi csak „előmeccs” lehetett… Ma már mosolygunk ezen, de akkoriban ennek igenis nagy jelentősége volt.

A kép egy válgatott meccsen készült, de jól mutatja, milyen is volt az, amikor 80-90.000 szurkoló volt a Népstadionban

1973-tól 1987-ig mindig a Népstadionban találkozott a két csapat a klasszikus kettős rangadók keretében. Ilyen futballfesztiválok kevés helyen voltak a világon. Ez az időszak volt az Újpest aranykora, de a Derbiken soha nem mehetett biztosra, és ezt a statisztika is mutatja: miközben az Újpest ezen időszak alatt ötször hódította el a bajnoki aranyat, az erre a korszakra eső derbiken csak 7 győzelmet arattak, szemben a Fradi 8 győzelmével. De az ezek mellett 8 döntetlen sem volt éppen sétagalopp egyik csapat számára sem!

A ’80-as és a ’90-es évek a magyar fociban egy hosszas lejtmenetet hoztak, a két csapat viszont ettől függetlenül is komoly csatákat vívott, de a nézőszámok már nem közelítették a korábbiakat. Helyesebben; nem is közelíthette, mert a Népstadion méreteivel rendelkező másik stadion nem volt, a két hazai pálya befogadóképessége pedig sokkal kisebb volt. A lejtmenet nem is állt mag a 2000-es években sem, az Újpest egyenesen 23 éve volt utoljára bajnok, a Fradit pedig – érdekes körülmények között… – 2006-ban kizárták az élvonalból. Ez egy zűrös időszak volt, aminek csak 2010 körül lett vége, de azt azért el kell mondani, hogy a Fradi a 2000-es években is szerzett 2 bajnoki címet, és a 2016-os, majd 2019-es elsőségükkel kikerülhetett a mezekre a harmadik csillag is (30x bajnok!)

Most üres lelátók várnak a csapatokra… Nem lesz az igazi, tudjuk, de ha bárki is a világon rákérdez, hogy mi az, ami a magyar focitörténelem legnagyobb eredménye, akkor a két VB ezüst után azonnal vágja rá mindenki; a derbi! Mert ilyen gazdag múltú párharc bizony nem nagyon létezik a világban…

És mi lesz az eredmény? Ma este, 10 körül megmondjuk!  😊

Ajánlott Cikkek