Foci Semleges Térfél Sport Sport Videók

Derbi: Harc a pályán, háború a nézőtéren

A Derbi a magyar futball egyik legnagyobb múltra visszatekintő párharcának megnevezése, amit a Fradi és az Újpest csapatai vívnak meg hosszú évek óta. De nem ez az egyetlen budapesti nagy párharc (budapesti… erre még visszatérünk!), az MTK és a Fradi párharca az Örökrangadó. Mi most az előbbivel foglalkozunk összeállításunkban.

Borítóképen: Fradi-Újpest Derbi 2019.10.19

Kezdjük az elején! A Derbi csak 1950-től városi rangadó, ugyanis Újpestet csak ekkor csatolták a fővároshoz. De akkor mégis miért kapta meg már jóval korábban a Derbi nevet, amikor az eredetileg tényleg városi rangadót jelent? Mert az, hog…

Újpest közigazgatási értelemben mikor csatlakozott, és az, hogy infrastruktúráját tekintve mikor lett a főváros része, bizony hosszú évtizedekre van egymástól!

1950-ig tehát – legalábbis közigazgatási értelemben – egy főváros-vidék párharcnak is tekinthetjük a Derbit, aminek legújabb fejezete ma íródik, ugyanis ma játssza a két csapat a 234. bajnoki mérkőzését.

Az Örökrangadó – ami egyébként hosszabb történelmet tudhat magáénak! – furcsa módon eddig „csak” 218 összecsapást élt meg, aminek leginkább az az oka, hogy az MTK már jó ideje liftezik az Nb1 és az Nb2 között.

De most nézzük az utóbbi 25 év emlékezetes meccseit! Nem biztos, hogy mindegyik a mérkőzés színvonala miatt maradt emlékezetes – de a legtöbb esetben azzal sem volt probléma! -, hanem a címben említett harc és háború okán.

Az egyik legemlékezetesebb mérkőzést 25 éve játszották, amikor a Fradisták kövekkel, italos dobozokkal dobálták a biztonsági őröket, a rendőröket és az ÚTE szurkolóit. A rendbontás a mérkőzés után, a stadion körüli utcákban is folytatódott.

A Fradi 2013-ban búcsúzott akkori pályájától, az Albert-stadiontól, és mi lett volna más az utolsó meccs ebben az ikonikus stadionban, mint egy Derbi?

2000. november 30-án 1-0-ra nyert az FTC a Megyeri úton Dragóner Attila góljával, utána viszont sorozatban 12 Megyeri úti mérkőzésén képtelen volt nyerni a zöld-fehér csapat (7 újpesti siker mellett 5 döntetlen született). Ezen időszakban volt az a bizonyos meccs, amelyet Fradi-drukkerek örökre elfelejtenének, Újpesten viszont még dalt is írtak róla…

12 évnek kellett eltelnie, hogy szintén rúgjanak egy hatost a derbin. A Fradi a Megyeri úton már a szünetben már 4-0-ra vezetett. A végeredmény 6-0 lett a Ferencváros javára. Ez volt az Újpest legsúlyosabb hazai veresége az FTC-től. A Ferencváros történelmi győzelme után a rendőrsorfalnak kellett megvédenie a hazai játékosokat saját szurkolóik haragjától.

A dühös lila-fehér drukkerek nem engedték a játékosokat bevonulni az öltözőbe, és levetették róluk a mezt.

A Fradi szurkolóinak ugyancsak szép emlék lehet a közelmúltból a tavaly áprilisi derbi, hiszen a Ferencváros az Újpest legyőzésével nyerte meg az NB I-et, akárcsak 2021-ben.

https://youtu.be/K23gncvjG5s

Az Újpestnek meglehetősen rég volt oka az örömre a Fradi ellen, hiszen 2015 decemberében tudta legutóbb legyőzni ősi riválisát. Az a mérkőzés viszont igen komoly trófeát jelentett az Újpest számára, ugyanis a Fradi ezen a Derbin vesztette el hazai veretlenségét az új stadionban, a Groupama Arénában.

És ma mi lesz az eredmény? Szokás szerint előre nem lehet megmondani, még akkor sem, ha a két csapat között pillanatnyilag óriási a szakadék a tabellán, és az anyagiak terén is. Ez most egy ilyen korszak – sokszor éppen fordítva volt -, de korszakok jönnek és mennek, a Derbi viszont marad!

Ajánlott Cikkek