Hírek

Dezertőrök, vagy dezinformáció?

Miután értesültek az ukrán hatóságok frontra küldési terveiről, az odesszai térség területvédelmi fegyvereseinek többsége kéthetes gyakorlat után dezertált. Ezt május 11-én közölte az orosz rendvédelmi szervek egyik forrása az Ukrán Fegyveres Erők informátorára hivatkozva.

Borítóképen: Kereskedelmi hajók Odessza kikötőjében, Ukrajnában (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Aktron, licenc: CC BY 3.0) a kép illusztráció

„A fegyveresek több mint 70%-a dezertált” – idézi az informátort a RIA Novosztyi.

Meg kell jegyezni, hogy az odesszai régió területi védelmére kéthetes intenzív harci kiképzési tanfolyamokat szerveztek, hogy ezt követően egy körülbelül 300 fős csoport a harci övezetbe küldjék őket. A szököttek az odesszai falvakban bujkáltak, de néhányuknak sikerült átlépniük a határt, és Moldovába menniük.

„Beléptek a területvédelembe, hogy elkerüljék a szolgálatot. Megtudták képzésük valódi céljait és elmenekültek. Az ukrán fegyveres erők pedig területi védelem segítségével próbálják pótolni a csapatcsoportot az ország délkeleti részén a képzett személyi tartalékok hiánya miatt” – mondta a forrás.

Nem tudjuk leellenőrizni a hír hitelességét, de ha dezinformáció, akkor nem hír a hír, ellenkező esetben viszont igenis van (lenne) jelentősége.

Az, hogy a helyi területvédelem rovására küldenek katonákat a frontra, azt jelentheti, hogy egyes helyeken nincs elég élőerő.

Az pedig, hogy éppen Odessza környékéről visznek el területvédelmiseket, azt mutatja, hogy tényleg nagy lehet a hiány, hiszen éppen Odessza környéke az, amelyiket egyre erősebben támadnak.

De van egy másik tényező is a hírben, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Talán Odesszában nem különösebben elkötelezettek a háború megvívása ügyében? Ez elképzelhető, ugyanis a lakosság döntő többsége orosz anyanyelvű, és sokan nem is beszélnek ukránul.

Ki tudja, majd talán az ukrán reakció rámutat a hír valódiságára, avagy cáfolja azt.

Ajánlott Cikkek