Felvidék Kárpátalja Magyarság Mások írták

Diplomáciai botrányt lett abból hogy a tót atyafi viccelődött Kárpátaljával

Kijev felszólította a szlovák miniszterelnököt, hogy kérjen bocsánatot a gondatlan szóhasználatáért, miszerint a Szputnyik V vakcináért Kárpátalját kínálta fel az oroszoknak. Egy miniszterelnöktől ilyen meggondolatlan és diplomáciailag durva kifejezés meglehetősen ritka. Hasonlókat legutóbb legfeljebb Ivan Gašparovič volt képes produkálni, igaz, az ex-államfő sohasem szellemeskedni akart, egyszerűen a képességei generálták a bugyuta elszólásokat. 

Igor Matovičnak ugyanakkor nem ez az első ilyen poénosnak hitt „nyelvbotlása.” Korábban koalíciós társát, Jana Bittó Cigánikovát cigányozta le diszkréten, nomen es omen, utalva a nevére. Egy másik alkalommal pedig, amikor helytelenül fogalmazott egy sajtótájékoztatón (természetesen szlovákul), akkor minket, magyarokat talált meg poénjával miszerint:

„ez valószínűleg magyarul volt.”

Utalva arra, hogy a magyarok helytelenül fogalmaznak szlovákul. 

Az már teljesen hétköznapi, hogy a jelenlegi kormány miniszterei, tisztségviselői kendőzetlenül szólogatnak be egymásnak és állandóan hektikus lépésekkel igyekeznek ad hoc módra kormányozni. Szerencsésnek lassan már csak akkor érezzük magunkat, ha dedós üzengetéseiket szemtől szemben teszik, nem pedig a Facebookon vagy nyilvánosságra hozott magán sms-eken keresztül. 

Az viszont, hogy egy miniszterelnök egy, az országtól (jelenleg) teljesen különálló földrajzi régió odaadásával poénkodik, az új szintet jelent. Az ominózus elszólásra egyébként a Rádio Expres adásában került sor, ahol a riporter azt kérdezte a kormányfőtől, hogy mit ígért a vakcinákért az oroszoknak. A meghökkentő bemondás után persze igyekezett rögtön korrigálni és elütni az élét a dolognak: semmit nem ígértem, csak igyekeztem beszerezni a vakcinát.”

Mindazonáltal gondoljunk csak bele, milyen reakciókat váltott volna ki ez a kijelentés, ha mondjuk a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor teszi? Szerintem már a Jupiter hadserege is megszállta volna az anyaországunkat. 

A TELJES CIKK ITT OLVASHATÓ

Ajánlott Cikkek