Hírek

Dollár-keringő: Egyedi megállapodások helyett szabályrendszer

Vlagyimir Putyin orosz elnök tárcaközi munkacsoportot hozott létre, amely új mechanizmusokat dolgoz ki a devizaszabályozás és a nemzetközi elszámolások terén. A megfelelő rendelet május 9-én, hétfőn jelent meg a hivatalos jogi információs portálon.

Borítóképen: Százdolláros gyűjtemény (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Revisorweb, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A közzétett dokumentum szerint a csoportot az orosz vezető asszisztense, Maxim Oreskin fogja vezetni. A tárcaközi munkacsoport tevékenységének szervezési és technikai támogatását az Orosz Föderáció Elnökének Szakértői Igazgatósága végzi.

A csoport feladatai közé tartozik az Oroszország és a „baráti országokból” származó kereskedelmi partnerek közötti elszámolási eljárás kidolgozása és meghatározása, beleértve a rubelben és a nemzeti valutában történő elszámolásokat is.

Korábban, március 18-án arról számoltak be, hogy Vlagyimir Putyin rendeletet írt alá “Az Orosz Föderáció pénzügyi stabilitásának biztosítására szolgáló további ideiglenes gazdasági intézkedésekről a valutaszabályozás terén”.

Eddig is születtek megállapodások az úgynevezett baráti országokkal, de ezek egyedi, kétoldalú megállapodások, most pedig minden jel szerint egyfajta sztenderdet akarnak kialakítani az oroszok, hatékonyabbá téve ezzel a dollár egyeduralma elleni küzdelmet.

Az persze még a távoli jövő kérdése, hogy mit sikerül elérni, de eddig – amióta a gáz ellenértékét rubelben várja az orosz szállító – jelentősen erősödött a rubel a dollárhoz mérten, és több nyugati szakértő, sőt, maga az amerikai pénzügyminiszter is aggódik a piaci folyamatok miatt…

Ajánlott Cikkek