Hírek

Donáth Anna és Hadházy Ákos feljelent…

Hadházy Ákos közösség média oldaláról idézünk:

Borítóképen: Donáth Anna és Hadházy Ákos (forrás: facebook)

Donáth Anna EP-képviselővel közösen feljelentjük a magyar kormányt a 4iG tiltott támogatása miatt az EU-nál!

Egyértelmű, hogy nemzetbiztonsági kérdés, hogy egyetlen ember kezébe, a 4iG tulajdonosához kerül-e a magyar internet kapcsolója. Ezért levelet írtunk az Európai Bizottságnak, hogy állapítsák meg, a cég működése nemzetbiztonsági kockázatot rejt, és nincs rendjén, hogy az állam hagyja, hogy ennyi kritikus infrastruktúra kerül egyetlen magántulajdonos kezébe.

A Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő 4iG végső célja ugyanis az állami műsorszóró cég, az Antenna Hungária bekebelezése, hogy ezzel megkerülhetetlen szereplővé váljon a hazai kommunikációs piacon. Ha létrejön az üzlet, ez azt jelentené, hogy Orbán Viktor bizalmasának kezében lenne a műsorszórás, az állami gerinchálózat, a műholdas kommunikáció és az optikai hálózat jelentős része.

– Kérjük a Bizottságot, hogy vizsgálja meg, hogy összeegyeztethető-e az uniós joggal a versenyjogi szabályok alól felmentést biztosító „nemzetstratégiai jelentőségű összefonódást” lehetővé tevő jogszabály.

– Kérjük a Bizottságot, hogy vizsgálja meg, a felvásárlásokat európai versenyjogi szabályok szerint is, hiszen a cég tevékenysége határokon átívelő.

– Kérjük a Bizottságot, hogy vizsgálja meg, a cég tiltott állami támogatása-e az MFB 100 milliárd forintos, és az MNB 84,45 milliárd forintos pénzügyi segítsége.

Eddig az idézet.

Nem írunk véleményt, csak tényeket közlünk. Az MFB és az MNB nem támogatást adott a 4iG-nek, hanem kötvényeket vásárolt, melyeket a 4iG bocsátott ki. Ez természeténél fogva azt jelenti, hogy a kötvénnyel vállalt kötelezettséget, a tőke és annak kamatai visszafizetését vállalja a kibocsátó, azaz a 4iG.

Tehát a cég hitelt kapott, méghozzá egy olyan program keretében (Növekedési Kötvényprogram), ami minden vállalkozás számára nyitva állt, és nem kevesen éltek is vele.

Mint korábbi cikkünkben írtuk, a 4iG nem csak a Dontáh Annáék által említett kommunikációs iparban érintett, hanem hadiipari fejlesztésekben is (amiben ráadásul egy nemzetközi szinten elismert gyártóval együtt vesz részt).

Egy véleményt mégis megengedünk magunknak; az nem versenyjogi fogalom, és nem is értelmezhető versenyjogi szempontból, hogy ki Orbán Viktor bizalmasa, és ki nem…

A véleményalkotást pedig meghagyjuk az olvasónak.

Ajánlott Cikkek