Hírek

Döntött az UEFA – A Történelmi Magyarország és az Árpád -sávos zászló nem tiltott önkényuralmi jelképek

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a hivatalos oldalán számolt be róla, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elfogadta azt a kérést, hogy a történelmi jelképnek számító Nagy-Magyarország-térkép és az árpádsáv színei ne minősüljenek politikai tartalmú üzenetnek.

borítókép : magyarjelen.hu

Január végén még úgy tűnt, ebben a kérdésben a magyar szövetségnek nincs mozgástere, aztán február elején Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke azt mondta, próbálják elfogadtatni az európai szövetséggel a Nagy-Magyarország jelképet és az árpádsávos zászlót. Nos, úgy fest az UEFA megenyhült.

Az elmúlt napokban mind az UEFA, mind pedig a FARE eljuttatta válaszát a két hazai válogatott mérkőzés megszervezése előtt álló magyar szövetséghez. A várakozásoknak megfelelően a két szervezet továbbra is harcol a kirekesztés, ezen belül a rasszizmus ellen, ezért az ilyen üzenetet hordozó drapériákat ezután is büntetni fogja, ugyanakkor jelentős előrelépést jelent, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek.

Engedélyezik a történelmi Magyarország térképét ábrázoló drapéria bevitelét

Az egyeztetések eredményeképpen a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét a szövetség engedélyezni fogja az alábbi feltételek betartása mellett:

  • kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem;
  • kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta;
  • a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt;
  • a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében

A szurkolóinknak ugyanakkor tudnia kell, hogy ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után, és ezzel a szurkolóink maguknak, szurkolótársaiknak, a csapatnak és a magyar labdarúgás megítélésének ártanak” – áll a szövetség közleményében.

origo

Ajánlott Cikkek