Hírek

Donyeck: Tűz alatt!

Több mint 300 nehéz lövedéket, köztük rakétatüzérséget lőttek ki ukrán fegyveresek Donyeckben két óra alatt. Ezt ma jelentették be a Tűzszünet Ellenőrzési és Koordinációs Központjában (JCCC).

Borítóképen: Donyeck a lvegőből (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Vladimir Yaitskiy, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

„A fegyveres konfliktus teljes időtartama alatt nem jegyeztek fel ekkora teljesítményt, sűrűséget és időtartamot tekintve a DPR fővárosában végrehajtott tűzrohamot” – idézi a Donyecki Hírügynökség a honlapján közzétett üzenetet.

A Kujbisevszkij, Kijev, Vorosilovszkij kerületek vannak kitéve a legsúlyosabb csapásnak. Az ukrán fegyveres erők MLRS BM-21 Grad, MLRS Uragan, 155 és 152 mm-es kaliberű tüzérségi rendszerekből lőnek.

A nap folyamán a Donyecki Népköztársaságban (DPR) négy ember vesztette életét az ukrán fegyveres erők tüzérségi attakja következtében. További 20 megsebesült – tette hozzá a JCCC. Szintén ma az ukrán fegyveres erők “Gradovból” tüzet nyitottak Donyeck Kirovszkij kerületére. Ezen kívül ebből a rendszerből hat rakétát lőttek ki Mineralnij településre.

Úgy tűnik, hogy a Szeverdonyeck-Liszicsanszk területen gyengélkedő ukrán erők Donyeck közelében erőt gyűjtöttek, és arra tesznek kísérletet, hogy a fejénél támadják Donyeck körzetet. A cél hasonló lehet, mint amit a nap folyamán Vlagyimir Rogov, a zsaporozsjei katonai-polgári közigazgatás főtanácsának tagja mondott, a front mögötti területeken megkeseríteni az életet.

Meg kell jegyezzük, hogy katonai stratégia szempontjából az ukrán törekvések érthetők, ugyanakkor felveti annak a vádnak a hitelességét – ami éppen az ukránok hangsúlyoznak lépten-nyomon! -, hogy az orosz erők a polgári lakosságra nincsenek tekintettel támadásaik során…

Mert ez – most úgy tűnik – fordítva is igaz!

Ajánlott Cikkek