Hírek

Donyeckben már a háborúra készülnek!

Denisz Pusilin donyecki vezető szavaiból arra lehet következtetni, hogy az ukránok által szakadároknak nevezett területeken már a háborúra készülnak, amikor azt mondta, hogy „“Szembe kell néznünk a Bayraktarral”. Ez az a harci drón, amit Ukrajna Törökországtól szerzett be. Korábban jelezték, hogy látták a drónokat, de azok jobbára csak felderítő tevékenységet, vagy zavarórepüléseket hajtottak végre.

Borítóképen: Az ukrán szárazföldi erők katonái, 2016. április 1. (forrás: commons.wikimedia.org ,szerző: Staff Sgt. Adriana M. Diaz-Brown)

A kelet-ukrajnai donyecki köztársaság ideiglenes elnöke a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy vannak gyenge pontok a fegyverzetükben, ellenben az ukrán erők felfegyverzése gőzerővel folyik, többek között az Egyesült Államok és az Egyesült királyság is küldött hadianyagot a térségbe. Az Egységes Oroszország, az orosz kormánypárt közben kérte a Kremlt, hogy erősítse mag a kelet-ukrajnai felkelők (ők így pedig nevezik) fegyverzetét, mert az ukránok 2014 óta jelentősen fejlődtek haderőben.

Érdekes mindez, hiszen a nyugat és Ukrajna folyamatosan azzal vádolja Moszkvát, hogy támogatja a szakadárokat. Most viszont a kormánypárt kérése a Kremlhez változást hozhat, hiszen a nyílt felszólításra a Kreml minden bizonnyal választ ad majd. Közben az Ukránok és a nyugat szerint Oroszország támadásra készül, az oroszok viszont – látva az ukrán fegyverkezést – azt mondja, hogy Kijev támadni készül a Donbász területén. Persze mindkét fél tagad…

Az oroszbarát erőket aggodalommal tölti el mindez, mert míg korábban igen hatékonyan tudtak fellépni az ukrán sereg ellen, most – egy esetleges nyílt fegyveres összecsapásban – már nagyon más lenne a helyzet. És a legnagyobb problémának éppen a Pusilin által említett drónokat tartják, mert azok 2020-ban az Azerbajdzsán és Örményország közötti hegyi-karabahi háborúban hatékony eszköznek bizonyultak. Ahogy az amerikai Javelin páncéltörő rakéták is…

Úgy tűnik tehát, hogy ha Ukrajna támadást indít a keleti területek ellen, az oroszbarát erőknek igen komoly gondjai lehetnek. De ez csak az első olvasat!

Van ugyanis egy olyan lehetőség is – mert bizony védelmi ügyekben nem nagyon szoktak egy ilyen feszült helyzetben gyengeségekről szót ejteni! –, hogy mindez egy jól kitalált kommunikációs trükk arra, hogy az ukránok felbátorodjanak, és támadást kezdeményezzenek.

Ez pedig casus belli lehetne arra vonatkozóan, hogy meginduljanak az orosz csapatok, mondjuk békefenntartó céllal!

Mindez természetesen csak spekuláció, de fontos tudni, hogy a védelmi kérdésekkel kapcsolatos nyilatkozatok esetében a szemben álló felek mindig kínosan ügyelnek mondataikra, azok a lehető legpontosabban kiszámított kommunikációt jelentenek. a meggondolatlanság sokat árthat…

Hogy mi lehet a valóság? A következő hetek történései lehet, hogy választ adnak erre a kérdésre.

Ajánlott Cikkek