Hírek

DPR képviselő: „Lehetetlen a Donyeci Népköztársaságot Ukrajna részeként elképzelni”

Eduard Basurin, a DPR Népi Milíciájának képviselője szerint esély sincs arra, hogy a DPR, vagy az LPR Ukrajna része maradjon. Ezt korábban is így gondolták, de most – miután Oroszország elismerte a két népköztársaság szuverenitását – a béketárgyalások menetében is komoly változásokat hozhat egy ilyen kijelenés. Volodimir Zelenszkij ugyanis még mindig fenntartja, hogy Ukrajna területi integritása nem alku tárgya.

Borítóképen: Eduard Basurin (forrás: Эдуард Басурин: ВСУ прикрываясь мирными, пытались покинуть Дебальцево 2015.01.31. via commons.wikimedia.org, szerző: Информационный корпус, licenc: CC BY 3.0)

“Miután már több állam, hat-hét, elsősorban Oroszország elismert bennünket, nem lehet többé Ukrajna része a köztársaság” – mondta Basurin a RIA Novosztyinak.

Fontos megjegyezni, hogy 2014-ben, a Majdan-téri események és a Donbászon kialakult összecsapások megkezdése után a Luganszk és Donyeck régió lakosai a függetlenségük mellett szavaztak egy népszavazáson.

Idén, február 21-én Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeleteket írt alá a köztársaságok függetlenségének elismeréséről, de nem annyira közismert azonban, hogy voltak más országok is, akik csatlakoztak ehhez. Idén, február 25-én Abházia elnöke, Aslan Bzhaniya rendeleteket írt alá a DPR és az LPR függetlenségének elismeréséről.

Dél-Oszétia már 2014-ben elismerte a köztársaságok függetlenségét, és 2021. március 16-án a DPR vezetője, Denis Pusilin elmondta, hogy Latin-Amerika egyes országai, különösen Venezuela, Kuba és Nicaragua, valamint a Közép-afrikai Köztársaság és Szíria szándékot mutatnak a köztársaságok függetlenségének elismerésére.

Március 27-én a Luhanszki Népköztársaság (LPR) vezetője, Leonyid Pasecsnik kijelentette, hogy a közeljövőben népszavazást tarthatnak a köztársaság területén, amelyen a lakosok kifejezhetik véleményüket az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról. Később Alekszandr Borodaj, az Állami Duma képviselője az Izvesztyijának adott interjújában engedélyezte, hogy népszavazást tartsanak az Orosz Föderációhoz és a DPR-hez való csatlakozásról.

Nagyon úgy tűnik tehát – és ezt az orosz katonai erők mozgása, és prioritásai is igazolják -, hogy a két népköztársaságot le akarják szakítani Ukrajnáról. Ezt eddig is sejthettük, de nagy kérdés számunkra még az Azovi-tenger (és részben a Fekete-tenger) ma Ukrajnához tartozó része, hiszen a Krím szempontjából ezek a területek is igen fontosak lehetnek.

Ajánlott Cikkek