Hírek

Dr. Végzet: A globális gazdaság a „lassított vonatbaleset” felé halad

Nouriel Roubini, Obama pénzügyminiszterének volt vezető tanácsadója a Newsweek-nek adott interjújában azt mondta, hogy a globális gazdaság a „lassított vonatbaleset” felé halad.

Borítóképen: Nouriel Roubini – 2012 (forrás: wikimedia, szerző: World Economic Forum, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

„Olyan helyzetet látunk, amelyben a rövid távú trendek összhangban vannak az én közép- és hosszú távú előrejelzésemmel, ahol növekvő gazdasági, monetáris, társadalmi, politikai, geopolitikai, környezeti és technológiai fenyegetések jelennek meg, és ezek egyre gyarapodnak” – mondta Roubini, aki 2008-as pénzügyi válság előrejelzéséért megkapta a „Dr. Doom” (Dr. Végzet) becenevet.

Legújabb MegaThreats: Ten Dangerous Trends That Imperil Our Future and How to Survive Them (Mega fenyegetések: Tíz veszélyes trend, amely veszélyezteti a jövőnket, és hogyan éljük túl őket) című könyvében Roubini tíz olyan fenyegetést vázol fel, amelyek példátlan gazdasági katasztrófa felé katapultálják a világot.

A fenyegetések között szerepel az is, aami szerinte „minden adósságválság anyja” lesz, amely valamikor a jelenlegi vagy a következő évtizedben fog bekövetkezni.

„Itt most gazdasági és pénzügyi károk keletkeznek” – mondta Roubini.

Roubini elmondta, hogy bár a mögöttes gazdasági problémák nagy része már egy ideje csitul, a világ „geopolitikai depressziója” – az ukrajnai háború, az OPEC olajkitermelésének csökkentése, a Peking és Tajvan közötti feszültség, többek között az észak-koreai közelmúltbeli rakétaindítások és a szélsőjobboldali Giorgia Meloni megválasztása Olaszországban – „egy gyorsuló ütközési pályára” állítottak bennünket.

Bár Roubini szerint szükség van a szankciókra, szerinte “valószínű”, hogy az Egyesült Államok és Európa jövőre recesszióba kerül.

„A kemény landolás valószínűbb, mint a sima földetérés” – mondta a Newsweek-nek.

A Biden-kormányzat többször is megnyugtatta az amerikai közvéleményt, hogy recesszió nem várat magára, és éppen kedden maga az elnök mondta, hogy még ha lenne is, az „nagyon enyhe” gazdasági visszaesés lenne.

„Hatévente ezt mondják. Hathavonta lenézik a következő hat hónapot, és elmondják, mi fog történni” – mondta Biden a CNN Jake Tappernek.

De Roubini attól tart, hogy ami előttünk áll, az sokkal rosszabb lesz, mint az enyhe.

„Számomra a disztópikus (olyan elképzelt jövőkép, amiben a világ a jelenleginél rosszabb társadalmi, politikai rendszerben működik – a szerk.) forgatókönyv egyelőre valószínűbbnek tűnik, és nem utópisztikusnak” – mondta.

A tendencia nem jó irányba halad.

Roubini könyvében azt is leírja, hogy van egy „demográfiai időzített bomba” is, amikor pénzügyi védőhálót kell biztosítani az idősödő munkavállalók számára.

„Nincs elég pénz ahhoz, hogy beváltsa a munkavállalóknak tett pénzügyi ígéreteket és a nyugdíjasok növekvő számát a fejlett gazdaságokban” – írja, és hozzáteszi:

Ahelyett, hogy árukat vásárolnának és családi fészket építenének a fiatal családok számára, az aktív dolgozók fizetését egyre inkább az idősek védőhálóinak karbantartására fordítják.

„A fiatalabb generációk már nyugdíjba vonulásuk előtt aggódnak amiatt, hogy jövedelmük és vagyonuk olyan jó vagy jobb lesz-e, mint saját szüleik” – mondta Roubini. Számos váratlan esemény, mint például a COVID, „munkalehetőségeik, jövedelmük és vagyonuk már most is kihívások elé állítja őket, nem beszélve arról, hogy a társadalombiztosítási alap két éven belül megszűnik”.

„Mire a milleniumi vagy az X vagy Z generáció nyugdíjba vonul, tudjuk, hogy csak a töredékét – 80 százalékát, 70 százalékát, 60 százalékát – kapják meg a várt kifizetéseknek” – tette hozzá.

De már ma is vannak bajuk, nemhogy 30, 40, 50 év múlva

írja Nouriel Roubini.

Ajánlott Cikkek