Hírek

Drága olaj, növekvő bevétel, felvásárlás…

… és több pénz marad Oroszországban… Érdekesen alakul az orosz olajipar helyzete. Az értékesített mennyiségek ellenére növekszik a bevétel és a nyereség, a piacot elhagyó nyugati cégek érdekeltségei pedig olcsó préda, amire le is csapnak az orosz mamutvállalatok. Így tesz most a Lukoil is, ami a Shell érdekeltségeit vásárolja fel! A nyereség pedig nem Európában landol, hanem marad ott, ahol megképződött!

Borítóképen: Egy benzinkút Oroszországban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Александр Юхименко, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

Miről van szó? Az orosz Lukoil olajtársaság az angol-holland Shell cég oroszországi leányvállalatát kívánja megvásárolni, amely 411 töltőállomásból álló hálózatot és egy kenőanyag-gyárat birtokol a tveri régióban. A megállapodás megszületett, véglegessé pedig akkor válik a tranzakció, ha azt a Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat (FAS) jóváhagyja.

Huibert Vigeveno, a Shell Downstream szegmensének igazgatója hangsúlyozta, a Shell Oil LLC több mint 350 alkalmazottja tart majd munkakapcsolatot az új tulajdonossal.

A Shell számára nem feltétlen nagy érvágás az orosz piac feladása, ugyanakkor látni kell, hogy majd’ minden nap jönnek hasonló, kisebb-nagyobb tranzakciókról szóló hírek.

Figyelem! Nem „csak” a profit marad Oroszországban, hanem technika, technológia is! Persze azt működtetni is kell tudni, kellenek alkatrészek és technológiai tapasztalat is. De a jelek szerint erre is van megoldás:

Nem az oroszok, hanem Európa védelmében kérdezzük:

Mi értelme van ennek? Nem kellene leállni ezzel?

Ajánlott Cikkek