Vélemény Vélemény-cikkeink

Dunaújváros: Ukrán bosszú

Korábban több cikkben is foglalkoztunk azzal (ITT!), hogy az ukrán-magyar viszony nem éppen felhőtlen, mivel a szélsőséges nacionalisták kart karba öltve az állami rendvédelmi szervekkel folyamatosan zaklatják a magyar kisebbséget Kárpátalján. A helyzet most odáig fajult, hogy az ukránok Dunaújvároson akarnak példát statuálni!

A történet dióhéjban:

  • A Dunaújvárosi Vasmű (Dunaferr) ukrán kézbe került 2004-ben.
  • Ezzel a Szergej Taruta és Oleg Mkrtcsan jegyezte Donbass Ipari Szövetségé lett a többségi tulajdon, míg kisebbségi tulajdonosként Jevgenyij Tankilevics cégvezető jelenik meg a céges okiratokban.
  • A Donbass aztán az átláthatatlan hátterű ciprusi Steelhold Ltd. cégbe viszi részét, de feltehető, hogy a mai napig ugyanazok állnak a háttérben.
  • A hitelválság idején a Steelhold Ltd. egyike azon cégeknek, melyek éppen a ciprusi bankadó bevezetése előtti utolsó órákban kimenekítette betéteit az országból.
  • A pénz „eltűnt”, de legalábbis tudjuk, hogy a Dunaferr tulajdonosa átmeneti időre a Donbasst hitelező Vnyesekonombank lett – nyilván vissza nem fizetett hitelek fejében.
  • Mára viszont újra Jevgenyij Tankilevics kisebbségi, és a Steelhold Ltd. többségi tulajdona a vasmű.
Jevgenyij Tankilevics

Tudni kell, hogy a korábbi években a magyar kormány tízmilliárdokkal segítette ki a vállalatot, hiszen a térség legnagyobb foglalkoztatója (4.500 fős alkalmazotti létszáma mellett számos kiszervezett, kapcsolódó vállalkozás is a vasműhöz tartozik), így a 44.000-es lakost számláló Dunaújváros élete függ a vállalattól.

Igen ám, de a korábbi évekkel ellentétben idén a kormány már nem volt hajlandó kinyitni a pénzeszsákot, mert – ahogy arról korábban lehetett olvasni – fennáll a gyanú, hogy a kormány által támogatásként kifizetett összegek az Off-shore hálón keresztül egyenesen az ukrán tulajdonosok zsebében landol, miközben a gyár továbbra is csak vegetál. A gyárból kivont pénzek pedig egyenesen vezetnek a következő csődközeli helyzethez, amikor persze újabb állami segítségért ácsingóznak a tulajdonosok – hogy aztán azt is zsebre tegyék…

De most mégsem ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a többségi tulajdonos egészen egyszerűen felszívódott és a cégbíróság azon felszólítására, miszerint állítsa helyre a törvényes működést, semmit nem reagált. Márpedig a vállalat (Magyarország 25. legnagyobb vállalata) 30 nappal ezelőtt felszólításában arra hívta fel a vállalatot, hogy a hónapok óta igazgatóság, felügyelő bizottság, és cégvezető nélkül működő társaság állítsa fel ezeket a testületeket, illetve nevezzen ki cégvezetőt.

Most – az utolsó napon, amíg ez lehetséges anélkül, hogy a cégbíróság megszűntnek nyilvánítja a céget! – közgyűlést tartanak, ahol viszont szintén nem jelent meg a többségi tulajdonos… A kisebbségi tulajdonosként szereplő Jevgenyij Tankilevics igyekszik megoldani a helyzetet, de a cikk írásakor még nem lehet tudni, hogy mi lesz a vége az ügynek.

Erős a gyanú, hogy a többségi tulajdonosok – miután éveken keresztül pumpolták a magyar államot – egész egyszerűen tovább állnak, és az sem kizárható, hogy erre felsőbb körökből kérték meg őket, hogy ezzel a lépéssel csapást mérjenek Magyarországra, aki bizony kiáll a környező országokban élő magyar kisebbség jogaiért és nem átallja európai szinten is artikulálni a gyalázatos állami terrort!

Korábbi demonstráció az elmaradt bérek miatt.

Itt tart most a történet, és ma még nem lehet tudni, hogy holnap kinyitják a gyárkaput, vagy sem, ahogy az is kérdés adott esetben, hogy mi lesz a bérekkel és járandóságokkal. Van pár ötletünk arra, hogyan lehet a helyzetet rendezni, de nálunk biztosan sokkal képzetteb szakemberek foglalkoznak a kérdéssel, és tippeket még csak véletlenül sem szeretnénk adni azoknak, akik Magyarország kárára gazdagodnak, és a magyar kisebbséget támadják!

Ajánlott Cikkek