Hírek

Dunkerque típusú kimenekítést kér a mariupoli ukrán tengerészgyalogos

Az ukrán 36. tengerészgyalogos dandár parancsnoka a Facebookon közzétett videójában a világ vezetőihez és diplomatáihoz. Egy olyan kimenekítést kér, amit az Egyesült Királyság végzett 1940-ben Dunkerque-nél, amikor az angol-francia erők a németek csapdájában estek a a franciaországi csata során.

Borítóképen: Kilátás az Azovsztalra a hídról – 2010 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: vadim.tk, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

„62 napja teljes bekerítésben harcolunk. Most területileg az Azovstal településen vagyunk. Az Azov ezred egységeivel és más bekerített egységekkel együtt” – mondta Szerhij Volinszkij.

“A mi csoportunkban több mint 600 sebesült van, különböző a súlyosságuk. Sürgős orvosi ellátásra szorulnak. Nincsenek megfelelő körülmények, nincsenek gyógyszerek, nincs személyzet, aki segíteni tudna rajtuk” – mondta.

“Vannak civil sebesültek is, akiknek segítünk, amennyire csak tudunk. Több száz civil, több tucat gyerek, sok fogyatékkal élő és idős ember van velünk” – tette hozzá.

Volinszkij szerint őket egy olyan “kivonási eljárással” lehetne megmenteni, mint amilyet az Egyesült Királyság végzett 1940-ben Dunkerque-nél, amikor az angol-francia erők a németek csapdájában estek a franciaországi csata során.

forrás: portfolio.hu

Nekünk ezzel kapcsolatban csak két megjegyzésünk van. Annak idején a kimenekítési akció mögött tengert a brit erők uralták, most viszont az Azovi-tengeren aligha az ukrán haditengerészet az úr. Másrészt az üzenet jól szemlélteti, hogy milyen rossz a helyzet az Azovsztalban, azt viszont nem igazán értjük, mit keresnek még mindig ott civilek…

Ajánlott Cikkek