Mások írták Vélemény Vélemény-cikkeink

„Ebben a feszült helyzetben árulás Oroszországban Vlagyimir Putyinnal tárgyalni”

Az ellenzék közös nyilatkozatot adott ki Orbán Viktor moszkvai látogatása előtt. Markáns véleményt fogalmaztak meg, ugyanakkor nem egészen világos, hogy mit szeretnének elérni. Talán azt, hogy legyen háború? Még az is lehet, de épeszű ember ilyet nem szeretne…

Borítóképen: Moszkva, Kreml, vihar készül (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: NVO)

Moszkvában tárgyalni árulás? Be lehet ezt állítani így is, ugyanakkor az égadta egy világon semmi jelentősége nincs a helyszínnek a lényeg a tárgyalás, nem pedig az, hogy melyik városban történik mindez! de nézzük mit ír az ellenzék, ami – a jelek szerint – mégiscsak tovább költi azt a népmesét, amiről már korábban is írtunk.

De nézzük, mit írnak abban a nyilatkozatban, amit a hat párt aláírt, közös miniszterelnök jelöltjük viszont nem…:

„A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben soha nem érte még olyan támadás hazánk szuverenitását, mint a múlt héten: Vlagyimir Putyin orosz elnök arra szólította fel Magyarországot, hogy hagyja el a NATO-t.”

Mint azt már korábban kifejtettük, a Kreml részéről ilyen követelés nem hangzott el, a moszkvai javaslat arra vonatkozott, hogy a kelet-európai országokból vonják vissza azokat a haderőket, és katonai képességeket, amelyek nem az adott térség országainak haderejéhez tartoznak, azaz ne közelítsék még jobban Oroszországot.

Innentől akár le is tehetnénk a tollat, mert az egész nyilatkozat téves állításon alapul, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a hat párt legnagyobbja az a DK, ami az MSZP közbeiktatásával az MSZMP leszármazottja, és most mégis ilyen, tőlük igazán furcsa mondattal zárják nyilatkozatukat:

„Magyarország helye az Európai Unióban és a NATO-ban van! Az a miniszterelnök, aki ilyen helyzetben némán, csettintésre Moszkvába utazik, hogy a Kremlben a szőnyeg szélén toporogjon, elárulja Magyarország és Európa érdekeit is. Az Egységben Magyarországért azt követeli a miniszterelnöktől, hogy ne menjen Moszkvába, ha pedig elmegy, akkor haza se jöjjön.”

Persze van ott minta, hiszen Rákosi Mátyás ’56 után nem tért vissza Magyarországra, talán innen jött a gondolat. Ugyanakkor azt kell mondanunk, hogy ha a tárgyalás árulásnak minősül, akkor vajon Joe Biden, vagy különösen az Európai Parlament külügyi biztosa, Josep Borrell áruló lenne?

Nem lehet, hogy Magyarország szuverenitását éppen az bizonyítja, hogy a miniszterelnök Moszkvába látogat, és nem Brüsszelre bízza Magyarország nemzetközi képviseletét?

Ajánlott Cikkek