Hírek

EBESZ: Mindkét oldalon, de…

57 tagállamból 45 részvételével vizsgálatokat folytat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök felderítésére. A vizsgálati eredmény elmarasztaló az oroszokra nézve, ugyanakkor az ukrán fél esetében is feltártak jogsértéseket.

Borítóképen: Az EBESZ SMM figyelemmel kíséri a nehézfegyverzet mozgását Kelet-Ukrajnában (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Az EBESZ különleges megfigyelő missziója Ukrajnában, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Az EBESZ beszámolója pedig kifejezetten lesújtó az oroszokra nézve, ugyanis bizonyítékokat találtak arra, hogy az orosz hadsereg háborús bűntetteket és emberiség elleni bűntetteket követett el Ukrajna területén – írja a Reuters.

Az EBESZ orosz missziója tiltakozását fejezte ki, azzal utasította vissza a vádakat, hogy a jelentés eredménye pusztán az alaptalan nyugati propagandát erősítik, azon alapulnak, és megkérdőjelezhető hitelességű forrásokon alapulnak.

A jelentés szerint a március 9-én a mariupoli szülészet, valamint a szintén a városban található Drámaszínház elleni március 16-i támadás háborús bűnnek minősül. Érdekes módon a bucsai eseményeket a Reuters nem említi, de tesz különös fontos megjegyzést:

“A misszió nem tudja megállapítani, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás önmagában polgári lakosság elleni széles körben elterjedt vagy szisztematikus támadásnak minősül-e” – fogalmazott, utalva arra az összefüggésre, amelyben az olyan bűncselekmények, mint a gyilkosság és a nemi erőszak emberiség elleni bűncselekménynek minősülnek.

„Az azonban úgy véli, hogy az IHRL-t (nemzetközi emberi jogi törvényt) sértő erőszakos cselekmények bizonyos mintái, amelyeket a konfliktus során többször is dokumentáltak, mint például a célzott megölés, a civilek erőszakos eltűnése vagy elrablása, valószínűleg megfelel ennek a problémának. minősítés.”

Ez érdekes megállapítás, mert egyrészről azt mondja, hogy az EBESZ nem tudja megállapítani az emberiség elleni bűncselekményt, másrész – ennek ellenére! – azt mondja, hogy minden bizonnyal voltak ilyenek… Ez így tényleg nem feltétlen korrekt. Mi úgy gondoljuk, hogy egy ilyen jelentésben a tényeket kell közölni, a feltételezés inkább alkotói kategória, semmint egy vizsgálóbizottság jelentésébe való dolog!

Nem kérdőjelezzük meg az eseményeket, csak magát a vizsgálat megállapítását tartjuk furcsának, ugyanakkor azt is megfogalmazza a jelentés, hogy ukrán részről is voltak problémák:

A misszió azt is megállapította, hogy Ukrajna jogsértéseket követett el, különösen a hadifoglyokkal való bánásmódban, de azt mondta, hogy az orosz jogsértések “jellegüket és mértéküket tekintve sokkal nagyobbak”.

Ennyit tudunk hát a jelentésről, és azt tudjuk ígérni, hogy az orosz reakcióról is tudósítunk majd, hiszen az EBESZ vizsgálata már abba az irányba mutat, amerre el kellene mozdulni ahhoz, hogy valóban korrekt eredmények szülessenek. Nem gondoljuk, hogy ez a grémium és ebben a formában erre alkalmas, de jó minta lehet egy valóban szakma és korrekt vizsgálat lefolytatásához.

Ajánlott Cikkek