Magyarság Nagyjaink Tájak/korok Történelem Történelem Videók Világ

Ég a ház? A megoldás a Szilvay féle poroltó!

Persze az a legjobb, ha egyáltalán nem történik tűzeset, ezért pedig a zseniális magyar feltaláló nem csak az oltásban, hanem a tűzvédelem terén is több jelentős találmánnyal rukkolt elő. Tulajdonképpen őt tekinthetjük a modern tűzvédelem megteremtőjének!

Borítóképen: A Szolvay féle poroltó bemutatóján készült felvétel

Már tanulóként megismerkedett a tűzoltóság munkájával, mivel műszaki tanulmányai alatt, annak részeként tűzvédelmi kiképzést kapott. Technikusi oklevelét Budapesten, a felső-ipariskolában szerezte meg.

Tanulmányainak a befejezése után a Schlick-gyár tűzoltóegységének aktív tagja lett, majd csatlakozott a fővárosi önkéntes tűzoltók szervezetéhez. 1914-től a fővárosi hivatásos tűzoltóság műszaki tisztje, majd főtisztje volt. Mint műszaki tiszt, elmélyült fejlesztőmunkát végzett.

Mint feltaláló, Szilvay Kornél 39 találmányára kapott szabadalmi oltalmat.

Legismertebb találmánya a róla elnevezett szárazoltógép, amely a zárt tüzeket az égés folyamatát megakasztó anyagok (oltógáz, porok stb.) felhasználásával oltja, s ezzel a tűzoltásnál fellépő vízkárokat elkerüli. a szabadalmi bejelentést 1928-ban nyújtotta be.

Találmánya szerint az oltóanyag a korábbiakkal ellentétben víz helyett por vagy hab is lehetett. Eljárása világszerte elterjedt.

Az első szabadalma 1914-ben egy villamos hálózatrl működtethető gépjármű indítókészülék volt, amelyet a fővárosi önkéntes tűzoltóság által rendszerbe állított Magirus gyártmányú gépjárműfecskendőnél alkalmaztak.

Tűzoltói pályafutása során több ezer oltást vezetett, amelyek közül kiemelkedik a budapesti Szent István-bazilika kupolatüzének vízkármentes oltása 1947-ben.

Szilvay Kornél 1957 szeptember 8-án, halt meg, 67 éves korában.

Ajánlott Cikkek