Épített örökség Magyarság Nagyjaink Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Egerbe! Megújult a Vármúzeum

A Dobó István Vármúzeum eddig is a legjobbak között volt, a város mindig is különös figyelmet szentelt a hősöknek és azoknak a tárgyi emlékeknek, és az épületeknek, melyek ránk maradtak, de 2023-ra „több új attrakcióval, kiállítási-, interpretációs és rendezvényhelyszínnel gazdagodott 2023-ra az Egri vár”.

Borítóképen: Eger vára, és a város

A vár főbejáratánál létesült Déli fogadóépületben pénztárak, mosdóblokk, ajándék-és kiadványbolt is várja a látogatókat.

A pályázati forrásból elkészült Ágyúdombban egy európai szintű fogadótér mellett csomagmegőrző, mosdóblokkok, baba-mama szoba, információs pont és ajándékbolt szolgálja a vendégek kényelmét. Ugyanitt elkészült egy 70 fős moziterem, kizárólag csak itt lesz megtekinthető Szász Attila rendező kisfilmje, mely az 1552-es ostromot mutatja be a mai kor gyermekének szemével. Elkészült a Cipóosztóház is, ahol a későbbiekben a korabeli gasztronómiába nyerhetnek betekintést helyiek és turisták egyaránt, míg a Varkoch-kapubástya tetején egy korabeli őrszoba kap majd helyet.

Szintén jó hír, hogy megújult a Déli várfal és az ehhez kapcsolódó gyilokjáró is, a Szép bástya helyreállítási munkálatai pedig várhatóan tavasszal zárulnak.

A 2023-as évben a szokásos évi nagyrendezvényeink mellett, számos új időszaki, és megújult állandó tárlat várja majd a látogatókat.

Május végétől a Gótikus Püspöki Palota ad helyet a Magyar Géniusz vándorkiállításnak. A reprezentatív kiállításon a vidéki muzeális intézmények legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait ismerhetik meg a látogatók. 67 intézmény 154 darab, történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgya mesél az elmúlt két évezredről.

Az év végére, megújult formában, de megszokott, minőségi tartalommal várja az érdeklődőket az Egri vár történetét bemutató, közkedvelt kiállítás.

Megújult a Börtönkiállítás, melyet már a téli szezonban is megtekinthettek vendégeink, a Múlt-kirakó és Magyar Minta című tárlataink pedig április 1-től látogathatók ismét.

Az idei szezon is bővelkedik izgalmas, kultúraközvetítő, ugyanakkor az egész család számára tartalmas kikapcsolódást biztosító rendezvényekben. Nemzeti ünnepeinken továbbra is szélesre tárjuk a kapukat, és ingyenes belépési lehetőség mellett történelmi hagyományőrzők jelenlétével, interaktív tárlatvezetésekkel tesszük emlékezetessé az itt töltött időt.

Idén új időpontban, új tematikával, de továbbra is kiváló színvonalú programelemekkel rendezik meg a Végvári Vigasságokat. 2023. július 22-23. között régizene fesztivállal, középkori gasztronómiai kínálattal, vásári forgataggal, színpadi előadásokkal, és természetesen az elmaradhatatlan hagyományőrző bemutatókat kísérő lőporfüsttel várják a turistákat és helyieket az Egri várban.

Camera Obscura

És ha már Eger, ajánljuk még a Eszterházy Károly Egyetemen a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpontot, ahol – többek között – az egri Camera Obscura, de ajánljuk a Város a város alatt programot is:

És akkor a borokról, a székesegyházról, és még nagyon sok minden másról még nem is ejtettünk szót… Szóval; Egerbe!

Ajánlott Cikkek