Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Egy aktívabb az orosz légierő! Avagy; A Kreml döntési pontjai – elemzés

Korábban sok hír szólt arról, hogy az orosz csapatok előrehaladása sokkal lassabb, mint ahogy azt akár a szakértők is gondolták. Sok okot hoztak fel erre, onnantól kezdve, hogy Putyinnak „Patyomkin-hadserege” van, odáig, hogy bár hadászatból jelesre vizsgázott az orosz hadsereg, de harcászatból alaposan leszerepelt… Mi most saját elméletünket adjuk elő. Nem mondjuk, hogy nálunk a bölcsek köve, de ez is egy megoldás arra a szerintünk is meglepő tényre, hogy az orosz hadműveletek relatív lassan haladnak.

Borítóképen: Vlagyimir Putyin Oroszország legfelsőbb parancsnoka, Szergej Sojgu és Valerij Geraszimov a Center-2019 hadgyakorlaton (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: kremlin.ru, licenc: CC BY 4.0)

Elemzésünk aktualitását az adja, hogy az orosz légierő határozottan szintet lépett az elmúlt egy-két napon, pedig korábban igencsak visszafogottan vett részt a hadműveletekben. Mindjárt azzal kezdjük, hogy az összes elméletben vannak olyan elemek, melyek valószínűsége igen nagy, de mindegyik kihagy egy igen döntő fontosságú elemet. Ez pedig nem más, mint az, hogy az oroszok valódi haditerve nem ismert, így nem tudhatjuk, hogy az eredeti tervekhez képest nagyon is állnak valójában. És még egy; Vlagyimir Putyint, mint folyamatosan ható tényezőt nem szabad kihagyni a képletből.

Folyamatosan, mert – ismerve azokat a vargabetűket, amire az orosz elnök képes – amennyiben nem jöttek be számításai, minden további nélkül átterveztette menet közben a teljes stratégiát. Nem lenne meglepő, de erre véleményünk szerint még nem került sor.

Számunkra egyértelműnek tűnik, hogy három motiváló tényező hat a döntéseknél:

 1. Minden lépéssel fokozni kell a nyomást, így talán elérhető egy pont, ahol meg lehet állni, mert az ukránok engednek.
 2. Nem szabad ellőni az összes puskaport, mert:
  • nagyobb lehet az ellenállás a számítottnál.
  • nagyobb lehet a nyugati támogatás a számítottnál.
  • beavatkozhat a NATO.
 3. Nem szabad nagyon elhúzni a „katonai műveletet, mert:
  • az idő előrehaladtával erősödhet az ellenfél (külső támogatás),
  • növekedhetnek a veszteségek (ez otthon egy idő után elégedetlenséget szülhet),
  • egyre nagyobb a kockázata, hogy háborús bűncselekményeket követnek el az orosz csapatok,
  • az orosz gazdaság tűrőképessége nem végtelen.

Elsőre a legfontosabb; az 1. és a 2. pont megfontolt, jól átgondolt stratégia irányába tolja a döntéseket, ugyanakkor a 3. pont éppen ellenkezőleg hat.

Kicsit részletesebben. Most nem úgy tűnik, hogy az 1. pont várakozása teljesül, az ukránok ellenállása annál erősebbnek tűnik, minél nagyobb rajtuk a nyomás. A hasonló helyzetekben tapasztalt ellenállás karakterisztikája szinte minden esetben hasonló – egy bizonyos pontig. A kezdeti bénultság után exponenciálisan nő az ellenállás, majd elér egy csúcspontot!

És itt következik két kimenetel; vagy gyorsan sikerre viszik az ellenállást, vagy pedig szépen, lassan gyengülni kezd. A gyengülő fázis lefolyása sokféle lehet, de ebből a szakaszból önerőből már nincs visszaút. Most az ukrán ellenállás a felfutó szakaszában van, nem tudni még, hogy hogy alakul az „ellenállási görbe”, de az előbbiekben ismertetett lehetőségek valamelyike következhet. Egyébként a csúcspont után nem ritka a hirtelen összeomlás, talán ezért nem hagyta (még) el Putyin ezt a szempontot.

A 2. pontból talán a legfontosabb tényező pillanatnyilag a nyugati támogatás. Ha az nincs, sokkal kisebb lenne az ellenállás, de a nagy kérdés nem az, hogy eddig mennyi hadieszköz és támogató felszerelés érkezett, hanem hogy mennyire és milyen gyorsan tudják ezt felfuttatni, mert a mai szint érzésünk szerint nem elég az ukránok győzelméhez. A NATO beavatkozást kizárjuk! Nem mintha nulla lenne a valószínűsége, de ebben az esetben nem sok további eseményről kell beszélnünk… Az ellenállás pedig a támogatás függvénye – legalábbis ami a klasszikus harci cselekményeket illeti! Ugyanakkor ne feledjük el, hogy az ukránok – bármilyen orosz területfoglalás esetén is! – feltehetően gerilla-harcmodorra vannak inkább felkészülve, és ebbe az irányba akarják tolni az eseményeket, mert talán úgy van esélyük.

A 3. pont kifejezetten sürgető, ugyanakkor Putyin képes megőrizni a hidegvérét a legszélsőségesebb helyzetekben is – erre már nem egyszer szolgált példával.  Viszont ahogy telnek-múlnak a napok, a 3. pont egyre hangsúlyosabb lesz, és ha nincs más választás, bizony az összes puskaport ellőve következik az Ukrajna totális megsemmisítésére indított átfogó támadás!

Fontos tehát, hogy a tárgyalások célra vezessenek, mert az utóbb említett pontig biztosan nem szabad hagyni eljutni az eseményeket!

Ajánlott Cikkek