Hírek

Egy bevándorlásellenes bevándorló lett Macron legnagyobb ellenfele!

Éric Zemmour elképesztően sikeresen indította kampányát. A többi jelölt korábban kezdte, Zemmour csak december elején jelentett be indulási szándékát, de a legfrissebb közvéleménykutatások szerint immár megelőzte a sokáig második Marine Le Pent. Előnye (még?) nem markáns, de erős jelzés a politikai elit számára; a franciák egy igen jól látható része leszámolna az eddigi igen liberális bevándorláspolitikával!

Borítóképen: Éric Zemmour nantes-i utazása során, 2021. október 30. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Cheep, licenc: CC BY-SA 4.0)

A legutolsó felmérés szerint (az Ifop készítette a Paris Match és az LCI hírtelevízió számára) Macron áll az első helyen, 25%-kal, de a második helyre – decemberi, elnökjelölti bejelentése óta először – Éric Zemmour jött fel, 16,5%-kal. A radikális jobboldali Marine Le Pen 16%-on áll, a negyedik helyen pedig a jobbközép Valérie Pécresse (15%). Macronon kívül (ő a szociálliberális La République en Marche! tagja 2016 óta) a baloldali pártok jelöltjei csak a futottak még kategóriában „versenyeznek”…

Van ebbe valami sorsszerű;

Zemmour maga is bevándorló, de azt mondja, hogy nincs helye azoknak az országban, akik csak kihasználják azt aszociális hálót, amit Franciaország kínál! És abban is, hogy a baloldal csak azért van (még?) hatalmon, mert a jobboldal eléggé széttagolt…

Úgy tűnik tehát, hogy éppen Európa erős emberének szerepét átvenni kívánó Macron elég ingatag alapokon áll otthon, és – miután április közepe, vége felé elnökválasztás lesz! – még az is elképzelhető, hogy nem tud ismételni! Most ugyan (még?) elég jelentős az előnye, de szorulhat, ha a jobboldal összezár Zemmour mögött!

Azt nem tudjuk, hogy ez utóbbire mennyi esély van, ugyanakkor szembeötlő, hogy a jobboldali indulók összességében nagyobb támogatottsággal bírnak, mint a baloldal!

Franciaország lassan saját csapdájába rohan, és ha olyan komoly változások következnek, amiben mondjuk Zemmournak komoly politikai szerepe lesz, akkor bizony radikálisan más irányt vehet a francia politika.

Az egy különösen pikáns szituáció lenne, amikor a német balos-zöld vezetés, mondjuk Zemmourral találja szembe magát olyan fontos tárgyalásokon, amin a két ország mondjuk Európa sorsát érintő kérdésekről egyeztet, mint például a menekültpolitika…

Persze addig még sok idő van, kiderül, hogy mire lesz elég Zemmour népszerűsége.

Ajánlott Cikkek