Hírek

Egy Erdélybe tartó vonat kigyulladt, egy mozdony kisiklott és felborult a pocsék állapotú vágányokon – román vasút

Ismét bebizonyosodott, hogy rengeteg baj van a romániai vasúttal: egy nap alatt két súlyos incidens is történt. Csütörtökön nem sokkal éjfél előtt a szinajai állomáson kigyulladt egy vonat, amely Bukarestből Brassóba tartott. A szerelvényen harmincan utaztak, ők szerencsére időben ki tudtak menekülni. Egy férfi ugyanakkor

kézsérülést szenvedett, amikor megpróbálta eloltani a lángokat.

A tűzoltóknak két esetkocsival kellett a helyszínre vonulniuk, hogy eloltsák a tüzet. Mint kiderült, a vonatot a Regio Călători magán vasúttársaság üzemelteti.

Baleset történt Erdélyben is, a Piski és Petrozsény közötti vonal Hunyad megyei szakaszán, Krivádia és Merisor között, ahol egy mozdony kisiklott és felborult.

A mozdonyvezető megsérült, kórházba kellett szállítani. A hatóságok szerint előzőleg arról tájékoztatta a vasúti illetékeseket, hogy nem tud megállni a merisori állomáson. A mozdony szintén egy magán vasúttársaság tulajdonában van. A két incidens jól rávilágít a romániai vasút problémáira. A Hunyad megyei szakasz, ahol a baleset történt, rendkívül leromlott állapotban van, a hatályos szabályok szerint

a sínek még éppen csak alkalmasak arra, hogy csökkentett sebességgel közlekedjenek rajtuk a vonatok.

Mint ismert, a Román Vasúttársaság (CFR) nehéz anyagi helyzetben van, az elöregedett szerelvények pótlása és a leromlott vasúti hálózat felújítása csillagászati összegekbe kerülne, ami természetesen nem áll rendelkezésre.

A CFR mellett megjelentek a magán vasúttársaságok is, amelyek zömmel használt, évtizedekkel ezelőtt gyártott, Nyugaton kiszuperált vonatokat üzemeltetnek.

Emiatt egyáltalán nem ritka, hogy a vonatok kigyulladnak, idén rögtön az újév első napjaiban történt ilyen incidens, de korábban is volt olyan, amikor több vonat is kigyulladt menet közben.

forrás: foter.ro

Ajánlott Cikkek