Magyarság Nagyjaink Történelem Történelem Videók Világ

Egy éve már… elment Ragályi Elemér

„Nagyon sokat nem csinálok semmit” – nyilatkozta halála előtt másfél évvel a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőrtől, akinek filmjei számos nemzetközi díjat nyertek, közöttük Oscar-díjat, Emmy-díjat és ACE-díjat is. A magyar film kiválósága teljes életet élt, de halála így is pótolhatatlan veszteség.

A címben idézett mondat másfél éve hangzott el a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, akinek filmjei számos nemzetközi díjat nyertek, közöttük Oscar-díjat, Emmy-díjat és ACE-díjat is. A magyar film kiválósága teljes életet élt, de halála így is pótolhatatlan veszteség.

Mi lehetett a tétlenség oka? Nos, a „semmit nem csinálás” – amennyiben létezik ilyen kifejezés… – az a „tevékenység”, amit bizony soha életében nem gyakorolt! Hihetetlen aktivitás, rengeteg munka, és olyan egyéni, csak rá jellemző látásmód, ami nem csak operatőrként jellemezte, hanem filmrendezőként, forgatókönyvíróként és színészként (!) is.

Csak a felszínt kapargatva élete főbb műveit említjük:

1957-től a Mafilmnél világosító, laboráns, segédoperatőr és felvételvezető volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, dolgozott az Amerikai Egyesült Államokban és Európában. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1968-ban szerzett operatőri diplomát.

Az ún. „Illés-iskola” egyik stílusteremtő alakja, kézi kamera-kezelése és világítástechnikája a hetvenes években tette ismertté.

Zolnay Pál, Sándor Pál, Gazdag Gyula, Elek Judit állandó alkotótársa, de sokat dolgozott Rózsa Jánossal, Grunwalsky Ferenccel, András Ferenccel, Gazdag Gyulával, Kovács Andrással, Révész Györggyel, Szomjas Györggyel is.

Filmjei számos díjat nyertek, közöttük Oscar-díjat, Emmy-díjat és ACE-díjat is. A Magyar Filmszemlén hatszor ítélték neki a Legjobb operatőr díját, ezen kívül Balázs Béla-díjas (1974), érdemes és kiváló művész (1985), egyben Kossuth-díjas (1991) is.

1982 és 1990 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított. 1990-ben megkapta a Cable ACE-t, (az Amerikai Operatőrök Szövetségének televíziós díja) Legjobb Operatőr díját a “The Josephine Baker Story” című HBO produkcióért. Jelölték még az ACE díjára a “Max and Helen” és a “Red King, White King” című munkájáért.

Az Emmy-díj nyertes Raszputyin című filmnek is ő volt az operatőre, és az A gyilkosok köztünk vannak (Murderers Among us: The Simon Wiesenthal Story) című film fényképezéséért egy másik ACE-díjjal jutalmazták. 2008. szeptember 25. és október 5. között nemzetközi filmfesztivált rendeztek Reykjavíkban (Izland). Az esemény fődíjáért, az Arany Lunda díjért Ragályi Elemér Nincs kegyelem című filmje is indult.

A mi emlékezésünk a címben idézett interjú:

Ajánlott Cikkek