Épített örökség Magyarság Tájak/korok Történelem

Egy jelentéktelennek tűnő jelentős épület a Kálvin téren!

Naponta sok-sokezer ember látja, megy el mellette, vagy éppen tér be abba az épületbe, ami a Kálvin tér talán legkevésbé feltűnő épülete. Magán a téren sokkal nagyobb, feltűnőbb épületek vannak, na meg ott van a szomszédságában a Kálvin téri református templom, ami 1830-ra készült el – mégpedig a hozzáépült egyházi oktatási intézménnyel. Pontosabban a templom épült az oktatás céljaira használt saroképülettel!

Borítóképen: A sötétben kivilágított fények mögé bújó Fenyves Áruház – 1930

Ma a cikkünk témájául választott bejárata fölött a „Városkapu” felirat olvasható, ami arra utal, hogy a tér másik oldalán volt a valamikori városkapu, a Kecskeméti kapu.

A református egyház 1914-ben lebonttatta az oktatás céljára fenntartott épületet – ami egyébként 1802 és 1806 között épült, és ekkorra szűknek bizonyult annak ellenére is, hogy 1859-ben egy emeletet ráépítettek -, az egyház pedig új, szintén oktatási célú épületet szeretett volna helyette a területre felépíteni.

A háború közbeszólt, a tervekből nem lett semmi, és amikor újra felvetődött a terület beépítésének szükségessége, valami egészen más funkciót találtak – legalábbis egy részének biztosan!

De ne rohanjunk annyira előre, ugyanis az egyház – Budapest székesfőváros tanácsával együtt – kiírt egy pályázatot, ami immár a mai Kálvin tér, Lónyai utca, Török Pál utca (akkor Oroszlán utca), valamint a Ráday utca közötti terület egészének rendezését célozta – beleértve természetesen a Lónyay utca és Kálvin tér saroképület helyét is!

A korabeli helyszínrajz (balra), és a mai térkép (jobbra)

Nos, a helyszínrajzon a templomtól balra jelölt terület az, amiről most szó van. Ezen a területen végeztette el a bontást az egyház, azonban a templomtól jobbra jelölt területeken ma is azok az épületek állnak, amelyek akkor is ott voltak. Íme, a bizonyíték:

Egy képrészlet 1904-ből (balra) és a 2019-es utcakép (jobbra)

Persze sem az egyház, sem pedig az akkori politikai vezetők nem igazán tudhatták, hogy mi következik 1904-től – még akkor sem, ha abban biztosak lehettek, hogy lehet háború! -, így a már említett pályázat kiírásra került, méghozzá már a bontás előzz, hiszen a pályázatok elbírálásáról szóló bírálati jegyzőkönyv 1912. július 13.-ám kelt.

Miután a tervek láthatóen nem valósultak meg, bemutatjuk pár pályázati anyagot, amelyek – megvalósulásuk esetén – nem egy esetben egészen átformálták volna az akkori, és a mai teret is!

Reichl Kálmán terve (1. díj):

Orth Ambrus és Somló Emil terve (2. díj):

Tőry Emil és Pogány Móric (3. díj):

Lechner Jenő (4. díj):

Wellisch Andor (megvett terv):

Árkay Aladár (megvett terv):

A tér tehát – legalábbis ez a része! – akár olyan is lehetett volna, mint egyes terveken látható, de nem így lett… Helyette valami egészen más lett a történet kifutása. A háború miatt elmaradt építés után a területet jómódú Fenyves Dezső vásárolta meg – akkoriban sem az egyház, sem a főváros nem volt úgy „eleresztve”, hogy építsen… -, és 1922-ben megnyitotta két emeleten üzletházát, ahol kapható volt harisnya, méteráru, kesztyű, csillár, iskolaszer és cipő is!

A Fenyves Áruház (fent) és a mai Városkapu (lent)

Az üzlet igen hamar népszerű lett, mert szolid árai mellett is kielégítő minőséget tudott produkálni. Összesen 25 évig, amíg nem államosították…

A Fenyves Áruház kirakata: tűzött nagyestélyi ruhák – 1940

Az épület a háborút meglepően jól átvészelte, az államosításkor mégis átépítették – kb. akkor nyerte el mai formáját -, később a Centrum hálózatába került Calvin téri áruház néven, és a 90’-es évek legelején lett a neve Városkapu.

A Fenyves Áruház egészoldalas hirdetése a Tolnay Világlapjában – 1939

Ma a reformátusok tulajdona, jövőbeni felújításakor a régi homlokzatot kötelező lesz visszaállítani – annak ellenére, hogy építészetileg nem nevezhető értékesnek.

Miért írtunk mégis az épületről? Nos, aligha van sok olyan áruház Magyarországon, ami – felújítások és karbantartások idejétől eltekintve – több, mint száz éve valóban áruházként üzemel!

Ajánlott Cikkek