Hírek

Egy nap az élet?

Az Egyesült Államok bezárja kijevi nagykövetségét, ugyanakkor Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára azt mondta tegnapi sajtótájékoztatóján, hogy a napokban nem lesz orosz támadás. Közben a New York Times-nak név nélkül nyilatkozó titkosszolgálati forrás azt mondja, hogy a támadásról nyilvánosságra hozott információk valósak, tehát nem farkast kiált az Egyesült Államok, hanem új kommunikációs stratégiát követ.

Borítóképen: Egy lázadó megfigyeli az ukrán hadsereg állásait, miután kialakította állását Donyeck közelében, Kelet-Ukrajnában – 2015. május 17. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Msztiszlav Csernov, licenc: CC BY-SA 4.0)

Ez utóbbi magyarázata az, hogy 2014-ban állítólag minden információt titkosítottak a hírszerző szolgálatok, ez pedig – az utólagos értékelés szerint – segítette Putyint tervei megvalósításában. Egy atomhatalom, amelynek a hagyományos hadereje is jelentős, és megvan az akarat is benne a támadásra csak olyan módon fékezhető meg, ha mindenkor nyilvánosságra hozzák a hírszerzők információit – állítja a New York Times cikke.

Ehhez képest Olekszij Danyilov azt állítja, hogy nincs szükség sem a légtér, sem pedig a tengeri kikötők lezárására, mert nem lesz támadás. Sőt, megkérte a külföldön tartózkodó ukrán politikusokat és diplomatákat, hogy fejezzék be a riogatást! Egyre nyilvánvalóbb, hogy az ukrán vezetés teljesen más véleményen van, mint Washington.

Persze az is lehet, hogy az egész egy jól kimunkált kommunikációs csapda, hiszen, ha az ukránok folyamatosan azt mondják, hogy nem lesz támadás, az cselekvésre ösztönözheti az oroszokat…

Ezt a lehetőséget felejtsük el gyorsan, mert a kijevi vezetés nem léphet olyan útra, ami kifejezetten az orosz támadás megindítását ösztönzi! Gondoljunk bele; az orosz támadás minden valószínűség szerint rakétatámadásokkal indulna az ukrán katonai, logisztikai és infrastrukturális létesítmények ellen. Az addig rendben van, hogy ezek nem feltétlenül a városok közepén találhatók, ugyanakkor már ebben az esetben is sok áldozat lenne!

A New York Times orosz csapatmozgásokról szóló videója ITT tekinthető meg!

Marad tehát az, hogy az Egyesült Államok túlmozgásos kommunikációja vagy a feszültség növelésére és fenntartására irányul, vagy pedig a New York Times forrása által elmondott új stratégia eredménye.

Persze ukrán oldalon is van ám elég erős szimbolikus kommunikáció. Zelenszkij elnök ugyanis az egység napjának nyilvánította február 16-át, az erről kiadott rendelet szerint ezen a napon minden településen ki kell tűzni az ukrán zászlót, 10 órakor el kell énekelni az ukrán himnuszt, a külképviseleteken pedig rendezvényeket kell tartani, melyek Ukrajnát népszerűsítik.

“Az orosz haderő felvonulásának drámai felgyorsulása miatt ukrajnai nagykövetségünket ideiglenesen áthelyezzük Kijevből Lvivbe.”

Ezt már Antony Blinken nyilatkozta, és hozzátette, hogy ez csak „óvintézkedés”, országa továbbra is elkötelezett Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett. Meg kell jegyeznünk, az Egyesült Államok külügyminisztere ezzel semmit az égadta egy világon semmit nem mondott…

Kijev és Lviv helyzetét elnézve viszon azt gondoljuk, hogy Washington nem számol a Fehéréroszország irányából érkező támadásra Ukrajna nyugati részén, azaz nem számolnak totális invázióval!

Nos, így állunk most, egy nappal az állítólagos orosz támadás előtt…

Ajánlott Cikkek