Hírek

Egy perc egészség – A gyömbér mint csodaszer

Az időváltozás magával hozza a megfázást is, mert ilyenkor még gyorsan hűl a levegő esténként, kevésbé figyelünk oda erre.  Egyesek rohannak a háziorvoshoz, amint kettőt tüsszentenek, de van egy természetes csodaszer is, a gyömbér. 

A friss gyömbért sokféleképpen fogyaszthatjuk: gyömbérrel ízesített víz, gyömbéres-mézes forró italok, gyömbértea, vagy csak szimplán gyömbérlé formájában például. Ezek közös tulajdonsága, hogy mindegyik rendkívül egészséges, sok internetes oldal szerint naponta ajánlatos a fogyasztás valamilyen formája.

A gyömbér jó többek között szív- és cukorbetegségre, gyomorbántalomra, gyulladáscsökkentésre, sőt még a rákos megbetegedés ellen is ajánlott a folyamatos alkalmazása. De mégis hogyan tud hatni a gyógynövény a már kialakult meghűlésre? Illetve milyen módon alkalmazható preventíven, megelőzve a betegséget?

A gyömbér felturbózza az immunrendszert és melegítő, izzasztó hatása miatt is természetes gyógyszerként használják megfázás és influenza kezelésére. Ilyen betegségek alatt javallott a növényt naponta többször fogyasztani, hogy a benne lévő vírusellenes, méregtelenítő és gombaölő hatások érvényesülhessenek. A növény egyébként jelentős mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.

Háziorvosi és természetgyógyász egy zöld koktélt ajánlott figyelmünkbe, melyet betegei napi szinten fogyasztanak. Alma, avokádó, spenót, brokkoli, egy darab gyömbér és valamilyen idénygyümölcs a turmix tartalma. Reggelente a kisbabáknak fél, nagyobb gyermekeknek 1, felnőtteknek 3-4 decilitert javallott fogyasztani. A doktornő esténként gyömbérteát fogyaszt családjával. Életmódtáborok alkalmával pedig például nyers almát, gyömbért, citromot turmixol össze vízzel és fahéjjal a táborozók megelégedésére.

Egy másik tanács szerint a gyömbér különösen előnyösen hat akkor, ha megfáztunk vagy influenzásak vagyunk. A gyömbérben ugyanis vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása is ismert, ezzel csökkenti a lázat. Mindemellett csillapítja a köhögést, mert csípős hatása segít megtisztítani a tüdőt a felgyülemlett nyálkától.

forrás: pecsma

Ajánlott Cikkek