Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Egy történelmi elágazás: Tornanádaska

Miért érdekes ez az alig 500 lelket számláló falu Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében? Egyrészt azért, mert kivételes természeti környezet jellemzi, nem messze van Aggtelek, a Keleméri mohos tavak, és sok-sok már érdekes látványosság. És itt van egy olyan útelágazás, ami párját ritkítja…

Borítóképen: Római katolikus templom, Tornanádaska

Tornanádaska településen található a Hadik-kastély, ami mai formáját a 18-19. században nyerte el:

A kastély középkori eredetű, a 18.-19. században barokk stílusban átalakított Hadik-kastély. A falu a 17. század végén a Gyulay család birtokába kerül, ekkor már egy megerősített udvarház áll a kastély mai helyén. Az épületet a Gyulay család idejében alakítják át barokk kastéllyá.

1793-ban itt száll meg Robert Townson világutazó, aki később kiadott könyvében már megemlékezik a településről. A kastély középső része magába foglalja az egykori középkori épületet.

A kastély régen…

A középkori épületre egy barokk stílusú épületszárnyat emelt a Gyulai család az 1790-es években. Az épületszárnyat árkádos oldalfolyosóval bővítették és manzárdtetővel fedték le.

1879-ben a kastély új tulajdonosa már a Hadik család. Hadik János 1890-ben jelentős mértékben átépíti a kastélyt neobarokk stílusban.

… és ma

Az épület ekkor nyeri el ma is látható formáját. Ekkor kerül kiépítésre a régi és az új épületszárny találkozásánál a kastély négyzetes alakú tornya is. A kastélyban jelenleg gyógypedagógiai nevelőintézet működik. A kastély korlátozottan látogatható.

Igazán érdemes ellátogatni az ország ezen szegletébe, mert bizony lépten-nyomon természeti csodákba és a magyar történelem értékeibe botlik az ember! De mit mutat a térkép?

Ezen a térképen – Habsburg Birodalom (1869-1887) – Harmadik Katonai Felmérés – jól látható, hogy kizárólag magyar megnevezések szerepelnek rajta. Nem tudjuk, hogy akkoriban milyen volt a térség etnikai összetétele, ez csupán egy megjegyzés a térképre vonatkozóan.

Itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy Bódvavendégi és Hidvégardó északról (felülről), a kőbánya felől közelíthető meg, de egy ponton kettéágazik az út. Itt pedig igen érdekes jelzések kerültek ki a falunevek helyett…:

Balra Slovensko, jobbra Magyarország felirat

Lehet, hogy sokan Tornanádaska, vagy Hidvégardó nevét sem ismerik – és ez nem emberi hiba, „csak” azt mutatja, hogy kis hazánk minden szeglete csodákat rejt! -, de a környék érdemes arra, hogy ellátogassunk, és megcsodáljuk szépségeit!

És persze a történelem egyéb hozadékait is…

Ajánlott Cikkek