Magyarság Történelem

Egy úttörő, avagy; a FIAT Magyarországon

Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a FIAT (igen, csupa nagybetű, ugyanis a név a Fabbrica Italiana Automobili Torino rövidítése, jelentése pedig Torinói Olasz Autógyár) volt az a vállalat, ami Magyarországon elsőként gyártott nagyobb mennyiségben teherautókat, és – mint azt majd látjuk – a MÁVAG is a FIAT nyomdokain indította el autógyártását.

Borítóképen: Egy mozsárüteg Austro-Daimler, Fiat stb. kocsikból álló autóparkja.

A történet az 1910-es években indult, mikoris a többi nagyvároshoz hasonlóan Budapesten is felmerült az autóbusz közlekedés beindítása. Miután 1913-ban a Fővárosi Tanács Közlekedésügyi Bizottsága elvben már elfogadta egy angol társaság autóbuszüzem létesítésére vonatkozó ajánlatát, a torinói Fiat-művek is jelentkezett.

A FIAT öt százalékkal nagyobb nyereséget ajánlottak a fővárosnak, és arra hivatkoztak – ami egyébként gazdasági értelemben teljesen racionálissá tette az ajánlatot -, hogy a hadvezetés rendelt náluk teherautókat, mindjárt 200 darabot!

Külön pontja volt érvelésüknek, hogy ők nem csak leszállítják a megrendelt tehergépkocsikat, hanem egy részét azoknak a Ganz és Tsa. cégnél szerelik össze, tehát munkát és technológiát is hoz az országba. Sőt, ennél is továbbmentek: kijelentették, hogy ha elnyerik a tendert, akkor autógyárat létesítenek Magyarországon!

Nem, nem a FIAT lett volna az első autógyár már akkor sem, de mindenképpen komoly ígéret volt, így nagy figyelmet kapott az ajánlat. Ez első magyar autógyár:

Annak ellenére is az érdeklődés középpontjába került a FIAT, hogy végül nem őt hirdették győztesnek, és – szerencsére! – a FIAT vezetésének érdeklődése is fennmaradt a magyarországi gyártás tekintetében. Persze nem pontosan úgy, mint azt korábban ajánlották, de ne szaladjunk ennyire előre!

1913-ban Budapesten már működött egy FIAT javítóműhely, de ott természetesen nem folyt gyártás. Miután azonban mindenképpen szerettek volna egy gyárat létrehozni, előbb azt vizsgálták meg, hogy a műhely vajon alkalmas a gyártásra is, vagy sem? Miután kiderült, hogy nem alkalmas gyártásra, másik telephely után kellett nézni.

Igen, ez már bőven a háború időszaka. De akkor miért akartak mégis befektetni nálunk? Hát éppen a háború miatt, ugyanis pontosan látták, hogy a Monarchia csapatai igencsak szerényen voltak ellátva gépesített eszközökkel, így joggal gondolták, hogy nagy mennyiségben igény lesz termékeikre, és persze ezzel együtt szép nyereséget kaszálhatnak.

Persze ehhez tudni kell azt is, hogy az alapító immár nem a torinói FIAT volt, hanem az osztrák Austro-FIAT (ÖAF, azaz Österreichische Austro-Fiat), így végképp érthető, miért kellett annyira a gyár!

Austro-FIAT

Az ÖAF-et az olasz Fiat hozta létre Österreichische Austro-Fiat néven 1907-ben. Járműveket 1908-tól állított elő. 1925 után lett Österreichische Automobil-Fabrik, mivel a Fiat gépkocsik ausztriai értékesítésével egy másik cég kezdett el foglalkozni. Ekkortól önálló gyártóvá vált. 1928-tól már csak haszongépjárműveket készített.

Mikor a Harmadik Birodalom 1938-ban bekebelezte Ausztriát, a német MAN többségi részvényes lett az ÖAF-ben. A cég a második világháború után 1955-től kezdett el ismét gyártani. Ekkor a katonaságnak készített teherautót, de az Osztrák Hadsereg végül a rivális (és később szintén MAN-tulajdonú) Steyr termékeit választotta.

A vállalat 1970-ben egyesült a Gräf & Stifttel, majd az így létrejött ÖAF Gräf & Stiftet 1971-ben fölvásárolta az MAN AG. Ezáltal az ÖAF ismét és végérvényesen a német céghez került, s annak leányvállalatává vált. Az itt készült MAN-fülkés teherautók hűtőrácsára ezért került gyakran ÖAF felirat MAN helyett, és a hivatalos elnevezésükben is „MAN/ÖAF” szerepelt.

Miután az MAN 2001-ben megszerezte a Neoplan buszgyárat is, az átszervezés során megszüntette az ÖAF Gräf & Stiftet, és ehelyett a részleg új neve MAN Sonderfahrzeuge AG (MAN Különleges Jármű Rt.) lett.

Itt tehát korántsem az olaszok keze volt a dologban, sokkal inkább a Monarchia vezetői, és annak egy vállalata volt az, amelyik teherautókat akart gyártani – elsősorban persze a haderő számára.

Telephelyként a választás a Fehérvári úton levő Schember C. és Fiat egykori hídmérleggyár telepére esett. Az 1916-os alapítást követően létrejött a gép- és bognárműhely, javítóüzem, szerelde, valamint garázs létesült, és még az alapítás évében beindult a gyártás.

Háború lévén, négytonnás 4 TS típusú teherautóik a hadsereg számára készültek, kezdetben 10—15, később havi 25—30 darabos szériákban.

Fontos tudni, hogy az alkatrészek, fődarabok tekintélyes része Ausztriából jött. A négyhengeres, két blokkba öntött motor például teljes egészében, csupán a szelepfedelet öntették idehaza Magyar Fiat felirattal. Igen, ez nem pontosan az a fajta gyártás volt, amit korábban támogattak volna a magyar vezetők, de a Monarchián belül nem volt különösebb választási lehetőség.

Egy totálkárosra tört Austro-FIAT 1952 ből (!!!)

Az osztrák vállalattól nyers állapotban jöttek a kerekek, az első-, hátsótengelyek, de még a vezetőülés lemezpajzsa is. Itt történt a megmunkálásuk, az alvázkeret összeszerelése, itt készült a vezetősátor, a teherplató, továbbá a végszerelés és festés.

Ekkor még a teherautó összeszerelése teljes egészében ebben az üzemben történt meg, de később egy másik rendszerre tértek át: a Misura-féle kocsigyár is bekapcsolódott a munkába. Az alvázak összeszerelése továbbra is a Magyar Fiat telepén történt, de egy részüket „lábon” szállították át Misuráékhoz, ahol a felépítményt (vezetőfülkét, rakfelületet, oldalfalakat, szerszámos dobozokat) készítették.

Akkoriban már a magyar karosszéria mesterek igen jó színvonalat képviseltek, és az eredeti telephelyen inkább a motor-alváz egység összeszerelésére biztosítottak helyet, így több egységet tudtak előállítani.

A háború után a gyár szinte teljesen leállt. 1922-ben a Magyar Általános Gépgyár, illetve bankja, a Hitelbank megvásárolta az üzemet, mely egy ideig még – mint Magyar Automobilgyár Rt. – tovább működött.

A helyzet nyilvánvaló volt; miután a Monarchia felbomlott, az osztrák félnek semmilyen érdeke nem fűződött ahhoz, hogy gyárat üzemeltessen Budapesten, így pedig a hazai iparvállalatoknak és persze a bankoknak kellett megoldaniuk a problémát, amit egy igencsak szerény megrendelésekkel működő gyár okozott…

Nem véletlen, hogy az Austro-FIAT vállalattól is elváltak a cég útjai, és amikor összeállítottak néhány alvázat, azokba már nem FIAT, hanem 40 lóerős BMW-motor került. A tűzoltóságnak is készítettek két ilyen alvázat, melyet a következő évben további három követett.

Az egyik tűzoltóautó 1935-ben

Azért éppen tűzoltóautókkal próbálkoztak, mert volt a gyárnak egy önálló terméke is, a szivattyúhajtó-szerkezet, melyet a gyár vezetője, Schütz Pál Fiat-Schütz néven szabadalmaztatott. Az előbb említett tűzoltóautók Niagara-szivattyújához ilyen hajtószerkezet készült.

1924-ben azonban végleg felszámolták a gyárat, a még megmaradt alkatrészeket átszállították Mátyásföldre, a MÁG-hoz, amely vállalat pedig saját rossz anyagi helyzete okán 1925-ben átadta a MÁVAG-nak, amely aztán ezeknek az alkatrészeknek az összeszerelésével kezdte meg az autógyártást!

Magyar Fiat fennállása fél évtizede alatt 455 teherautót állított össze.

Ajánlott Cikkek