Épített örökség Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Egy város modern kori jelképe: az Avasi kilátó

Más néven az Avasi TV-torony. A kétféle elnevezésnek jó oka van, de erről majd később, előbb kibontjuk a teljes történetet, hiszen nem a ma látható épület az első ezen a helyen. Nem is csoda, hiszen az Avas tetejéről jól belátható Miskolc, ezért persze itt van a helye a TV-toronynak is.

Borítóképen: Avas, alatta Miskolc

Miskolc egyik jelképe lett, pedig „csak” 60 éves. Közismertségének és közkedveltségének nem csak az az oka, hogy a környékről szinte mindenhonnan látni lehet, hanem az is, hogy érdemes nyitott teraszára, illetve cukrászdájába, kávézójába is betérni.

Az épület tervei, és bemutatása

De mégsem ez az első épület itt! Az első torony ezen a helyen 1906-ban épült, ideiglenes jelleggel, mindössze két hét alatt, II. Rákóczi Ferenc tiszteletére, akinek hamvait ekkor szállították Kassára, és a menet több településen is megállt.

A torony a Rákóczi-torony nevet kapta, és az ünnepségek idején tetejére a nemzeti lobogót, oldalaira Rákóczi zászlaját és jelképeit tűzték ki. Éjjel fáklyákkal világították ki, tetőszintjére az ágyút vittek, amit a szerelvény érkezésekor elsütöttek. Következő évben gyenge szerkezete miatt lebontották.

Az első állandó torony 1934-ben épült ezen a helyen. Szeghalmy Bálint, a Deszkatemplom tervezője tervezte, a Deszkatemplomhoz hasonló stílusban.

Az épületet 1943-ban tűz rongálta meg, 1956 decemberében pedig majdnem teljesen elpusztult; helyi – bizonyítatlan – legenda szerint egy szovjet tank lőtte szét az 1956-os forradalom leverésekor.

Egy másik helyi legenda december 4-ére teszi a torony pusztulását (a dátum a szovjetek 1944-es bevonulásának évfordulója, a legenda ismét szárnyra kapott 1997-ben, amikor Szeghalmy másik épülete, a Deszkatemplom ugyanezen a dátumon égett le), de az Észak-Magyarország csak december 16-án számol be a tűzről, így sokkal korábbi dátum nem valószínű. A lap benzinnel elkövetett szándékos gyújtogatásnak nevezi a tűzesetet.

Miskolc első állandó kilátótornyának beton talapzata helytörténeti emlékként egészen 2021-ig látható volt, azonban a Horváth-tető rehabilitációjaként létesített játszótér megépítésével ezt megsemmisítették.

A ma álló tornyot Hófer Miklós és Vörös György tervezte, az előző kettővel ellentétben már nem fából, hanem betonból épült, 1963. augusztus 20-án avatták fel.

A kilátóból Miskolc felé több mint 180 fokos panoráma nyílik. 10 méter magasan helyezkedik el a 257 m²-es nyitott kilátóterasz, és 15 méter magasságban egy 200 személy befogadására alkalmas presszó is helyet kapott benne, ami a 90-es évektől kezdve nem üzemelt, de felújítást követően 2018 óta ismét kávézó és cukrászda működik.

Ajánlott Cikkek