Hírek

Egyesült Államok: Elhallgatott lehallgatás

A Danmarks Radio információi szerint a dánok az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) együttműködésben – többek között – lehallgatta Angela Merkel telefonját is. Korábban Edward Snowden is arról számolt be, hogy az Egyesült Államok kiterjedt kémtevékenységet folytat szövetségesei körében (is), többek között olyan kémprogramok létezését és működését hozta nyilvánosságra, mint a PRISM, az NSA telefonhívás-adatbázis és a Boundless Informant. Felfedte a Tempra, a brit titkosszolgálat hasonló kémprogramját, amelyet az NSA brit partnere, a GCHQ működtet. Ő hozta nyilvánosságra az NSA Tailored Access Operations nevű szervezeti egységének létezését és tevékenységének fő vonalait is.

Snowden azonban nem játszotta ki minden kártyáját, és – mivel izlandi letelepedése nem jött össze – Oroszországba kért menedéket az USA hatóságai elől. Lehet, hogy ez egy olyan információ, amiről a napokban örökös oroszországi tartózkodást kapó Snowden is tudhat. Már csak azért is, mert a lehallgatás elég kiterjedt lehetett, hiszen a Danmarks Radio szerint francia, svéd és norvég vezetőket is lehallgattak annak idején.

Érdekes egyébként, hogy Merkel neve – mint lehallgatott – már 2013-ban is felmerült, de a Fehér Ház akkor is tagadta az NSA ilyen irányú akcióját. A német politikusok közül állítólag Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Peer Steinbruck ellenzéki vezetőről is gyűjtöttek olyan adatokat, melyek csak titkosszolgálati módszerekkel gyűjthetők be.

Az ügyben eddig sem a dán, sem az amerikai hírszerzés nem nyilatkozott, de a dán védelmi miniszter elfogadhatatlannak nevezte a szövetségesek lehallgatását. Ezt persze megteheti, és igaza is van, ugyanakkor – ha igaz a hír! –  az Egyesült Államok olyan adatok birtokába került, amivel a szövetségeseit is könnyedén kijátszhatta, vagy legalábbis nyomás alá helyezhette őket, de mindenképpen irányította, és irányítja ma is!

A dán-amerikai együttműködés állítólag 2012 és 2014 között szállította az információkat az USA-ba, azt pedig, hogy manapság milyen hasonló tevékenységet folytat az amerikai titkosszolgálat, nem igazán tudjuk. Minden esetre az tény, hogy a lehallgatás, az adatgyűjtés egyre kifinomultabb módszerekkel dolgozik, így a legtöbb esetben nem marad nyom, tehát sok akcióról nem is tudhatunk.

Az persze mindenki előtt világos, hogy a titkosszolgálatok tevékenysége sokszor nem éppen legális, és nem is csak feltétlen a vélt, vagy valós ellenségekre irányul, de az eset azért is különösen fontos, mert jól mutatja, hogy amikor az Egyesült Államok az oroszokat vádolja kibertérben elkövetett törvénytelen cselekedetekkel, akkor azt olvassa a fejére, amit maga is elkövet!

Ilyen formán pedig a hitelesség olyan csorbát szenved, ami Biden Oroszországot illető vádjait kissé komolytalanná teszik, és a közelgő Putyin-Biden találkozón az USA elnökének érvrendszerét is gyengíti. Ebből következően akár az oroszoktól is jöhetett az információ, és még az is lehet, hogy Snowden keze benne volt ebben is.

És kinek van igaza? Természetesen senkinek, ugyanis a titkosszolgálatok tevékenysége egy szabályok nélküli világban zajlik, ahol az igazság fogalma fel sem merül! De abban a világban, ahol az Egysült Államok az igazság bajnokaként jelenik meg, igenis van jelentése az igazságnak – mindaddig, amíg végül teljesen el nem koptatják…

Ajánlott Cikkek