Hírek

Egyesült Arab Emirátusok: F-35-ös üzlet felfüggesztve!

Úgy tűnik, vannak, akiknek már elég volt abból, hogy az Egyesült Államok terrorizálja a világot mindenféle szankciókkal meg fenyegetésekkel! Érdekes módon éppen egy szövetséges unta meg a dolgot, és leállította azt a mintegy 23 milliárd dolláros üzletet, melynek keretében 50 darab F-35-ös vadászrepülőgépet vásárol(na). Az ok pedig nem más, mint hogy az Egyesült Államok korlátozza a kínai technológia alkalmazását az olajban gazdag Öböl-menti országban! (forrás: CNN)

Borítóképen: F-35 flotta (forrás: biztonsagpiac.hu)

Miért érdekes számunkra? Mert az eset megmutatja, hogy igenis van lehetőség arra, hogy az Egyesült Államok érdekeit szolgáló, de a szövetségesek – mint Európa – érdekeit sértő amerikai lépések tekintetében legalább tárgyalásra kényszerítsék Washingtont!

Tehát nem kell feltétlenül azt a lakáj-politikát folytatni, mint amit Európa jelenlegi vezetése követ, és nem kell állandóan megfelelni!

Hogy ez mégis így van, az egy rossz stratéga következménye… Igen, nézzük csak meg, hogy mit mondott Josep Borrell, az Európai Unió kül-, és biztonságpolitikáért felelős főképviselője kedden Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén!

„Megerősítette, hogy az Európai Unió az Oroszországgal szemben, az orosz-ukrán határon kialakult feszültség miatt meghozható gazdasági szankciók új csomagjáról tárgyal transzatlanti partnereivel. Hozzátette, hogy az EU kész erősíteni Ukrajna védelmi képességét, és határozottan kiáll az ország függetlensége és szuverenitása mellett.” (forrás: hirklikk.hu)

Egyrészt a külügyér kifejezetten erőlteti az újabb szankciókat, másrészt viszont Ukrajna felfegyverzését magára veszi, amikor azt mondja, hogy az EU kész erősíteni Ukrajna védelmi képességeit, és nem úgy fogalmaz, hogy az EU támogatja, hogy a NATO erősítse Ukrajna védelmi képességeit…

Ez utóbbi oka nyilván az, hogy Putyin vörös vonalként húzta meg a NATO megjelenését Ukrajnában, de éppen ezért ez egy olyan pont, ahol máris párbeszédre lehetne kényszeríteni az Egyesült Államokat!

Miért is kellene a párbeszéd? Mert a szankciók legnagyobb vesztese egyértelműen Európa, és nem Oroszország. Sőt, ha jobban belegondolunk, a magas energiahordozó árakkal megspékelve mindezt, azt kell, hogy mondjuk, éppen Európa az, aki a legnagyobb támogatást nyújtja Putyinnak, hiszen az orosz állami (vagy részben állami) energetikai vállalatok soha nem látott nyereséget lapátolnak az orosz költségvetésbe!

Figyelem, nem csak a vállalati nyereség csapódik le az államnál, hanem az úgynevezett exportvám is, amit az olaj esetében például éppen most emeltek tonnánként 77,5 dollárra! Ez a fajta bevétel azért érdekes, mert akkor is becseng az államkasszába, ha éppen nem lennének nyereségesek az energetikai vállalatok, de hogy milyen komoly bevétel a magas ár mellett, mi sem mutatja jobban, hogy tavaly januárban az exportvám tonnánként még „csak” 38,7 dollár volt! Azaz, egy év alatt megduplázódott ez a bevétel (is)!

De vissza az Egyesült Arab Emirátusokhoz! Az ország stratégiai szempontból igen fontos az Egyesült Államok számára, hiszen például támogatta az USA-t az öbölháború, az iraki invázió (2003) és az afganisztáni invázió (2001) idején is! Erre a célra rendelkezésre bocsátotta az-Zafra (ed-Dafra) légi támaszpontot Abu-Dzabiban.

Nos, Európa ugyanilyen fontos stratégiai partner, csak az EU vezetői fordítva ülnek a lovon! Ők azt hiszik – és részben joggal, mert képtelenek egy ütőképes európai hadsereget összehozni…-, hogy Európa számára a NATO jelenti a védelmet, ami minden pénzt megér!

A valóság azonban az, hogy az Egyesült Államok csak bábozik Európával, a védelmet pedig csakis azért kínálja fel, hogy önös érdekeit érvényesítse még akkor is, ha az európai érdekeket sért!

Ajánljuk tanulmányozásra az EU vezetőinek, és külügyéreinek az az Egyesült Arab Emirátusok stratégiáját, mert ők láthatóan képesek legalább addig eljutni, hogy ne „hülyegyerekként” kezelje őket Washington, hanem valódi partnerként tárgyaljon vele!

Ajánlott Cikkek