Hírek

Egyre élesebb az árverseny…

Azt olvassuk, hogy élesedik az árverseny a magújuló energia és az atomenergia között. Ez az igazán nagy baj! Mert ha ez a két energia fajta versenyez, akkor régen rossz! A két energiaforrás esetében „alma-körtébb” semmi nem lehet hiszen míg az atomerőművek azért hasznosak, mert folyamatosan képesek leadni egy adott teljesítményt, addig a megújulókat onnan ismerjük meg, hogy ideális esetben termelnek, mint az őrült, de „szub-optimális” körülmények között jelentősen csökken kapacitásuk, ha nem éppen nullára esik…

Az van tehát, hogy míg a megújulók kiválóak arra, hogy a környezet károsítása nélkül (tegyük hozzá, hogy ez az üvegház-hatást okozó gázok kibocsátására igaz, és kizárólag működésük, és nem megtermelésük, vagy megsemmisítésük során!) termelnek tiszta energiát.

Remek! Csak az a baj, hogy nem feltétlenül akkor kell az energia, amikor az a megújulók által termelődik, hanem mondjuk máskor…

És ilyenkor jönnek be azok a kapacitások, amiket gyorsan lehet indítani, és lezárni, mint például a gáz alapú erőművek. Az atomerőmű nem ilyen, az termel, ha kell, ha nem, ez pedig pont az ellenkezője a megújulók problémájának. Tegyük hozzá, hogy itt ugyanúgy nincs üvegházhatást okozó gázkibocsátás, tehát ezen a téren nincs különbség!

Adott tehát egy alapteljesítmény, amit az atomerőművek kiválóan tudnak hozni. Ezek teljesítménye azért szabályozható, de az már nagyon költséges lenne, ha abban gondolkodnánk, hogy sűrűn leállítjuk, majd hirtelen újraindítjuk őket. Tehát megvan a gerinc, ami tartja az egész rendszert, ugyanakkor van egyfajta rugalmatlansága.

De inkább több energia legyen, mint kevesebb!

Tévedés ne essen, az sem jó, ha energia felesleg keletkezik, de ebben a fő ludas pont nem az atomenergia, hanem a megújulók, amik nyáron, napsütéses, szeles időben annyit energiát termelnek, hogy ingyen adják oda másnak, vagy még fizetnek is, csak vigyék! És itt van a bibi! Mert bizony ilyenkor azzal az atomenergiával fog versenyezni, ami nem csak leadott teljesítményét tekintve kiszámítható, hanem fix költségei tekintetében is!

Ha megengedjük, hogy versenyezzen azzal az energiával – ami bár kétségtelenül tiszta, de kiszámíthatatlan! – akkor a természeti törvényeket dobjuk sutba!

Mondunk egy példát; az emberi (és általában az állati) szervezet annak alapján válogatja meg az energiaszolgáltató folyamatok alapanyagait, hogy melyik mozgósítható a leggyorsabban és a legkönnyebben. Első körben a glikogénraktárak tartalma szolgáltatja az energiát. De ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem nyer a szervezet energiát zsírból az első 40 percben is, viszont meghatározó módon a szénhidrátokat használja fel. A szénhidrátraktárak tartalma 40 perc elteltével lecsökken, és előtérbe kerülnek a zsírok.

Van mit tanulni tehát a természettől! Kell egy stabil alap (atomenergia), kellenek a tiszta, ámde kiszámíthatatlan források (megújulók), és végül, ha az előző kettő valamilyen oknál fogva nem elégíti ki az igényeket, belép a „vészmegoldás”, a gyorsreagálású energiaforrás képben (gáz).

Amit a németek csinálnak – most éppen lefelezik a még egyáltalán meglévő atomenergia termelő kapacitásukat is – nagyon nem érthető, mert úgy tűnik, nem értik a természeti folyamatokat.

Ők alapként tekintenek a megújulókra (kiszámíthatatlan!), és kiegészítőként a gázra (fosszilis). Ezzel pedig nem tesznek mást, mint képmutató módon rombolják a környezetet. Ezt nevezik egészségtelen energiamixnek a szakemberek.

Miközben a zöld-forradalom zászlaját lengetik…

Ajánlott Cikkek