Hírek

Egyre nagyobb a baj, Kazahsztán külső segítséget kér!

A rendőrség több tucat – ahogy a hatóságok fogalmaznak – rendbontót megölt, a sebesültek száma pedig valószínűleg sokkal több. Annak ellenére, hogy a tüntetéseken a karhatalom fegyvert is használ, nem csillapodnak a kedélyek. Sőt! A tüntetők visszavágnak, ugyanis a biztonsági erők közlése szerint nyolc tagjuk életét veszítette 317-en pedig megsérültek!

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) államfőinek segítségét kérte. Bejelentette továbbá, hogy a hadsereget is bevetik, terrorveszélyre hivatkozva.

Komoly erőpróba előtt áll tehát a szövetség, mert elvileg a tüntetések, a lázadás kiváltó oka olyan belügy, amibe nem avatkozik be, ugyanakkor – és nem véletlen a szóhasználat! -, ha igaz a terrorveszély, elvi lehetőség van a beavatkozásra. Az nem kérdés, hogy a KBSZSZ egyesített erői el tudnák fojtani a lázadást, de nem ez a legfontosabb! Az sokkal inkább fontos, hogy mi lesz a lázadások után!

Abban az esetben ugyanis, ha Nurszultan Nazarbajev hatalma megrendül, vele együtt egy rendszer is megbukhat! És az sem elképzelhetetlen, hogy ebben az esetben egy demokratikus politikai berendezkedés jön létre.

Ez utóbbi esetben pedig igen komoly kihívás elé kerül Moszkva, illetve a KBSZSZ országai, mert ha Ukrajnához hasonlóan nyugati orientációjú vezetése lesz az országnak, akkor komoly stratégiai hátrányba kerül Oroszország és az egész térség!

Ez itt a fontos! És éppen ezért nem zárható ki az sem, hogy a tüntetések mögött ott vannak bizonyos erők, akik abban érdekeltek, hogy Oroszország figyelmét elterelje Ukrajnáról, illetve erőit megossza!

Ez persze csak feltételezés, ugyanakkor elég gyanús időpontban történik mindez. Nagy a valószínűsége, hogy az igen közeli Putyin-Biden találkozó újabb programponttal bővül…

Ajánlott Cikkek