Hírek

Egyszer tényleg lesz román gáz!

Úgy tűnik, hogy lassan mégis kimozdul a holtpontról a romániai gázkitermelés. Történt ugyanis, hogy a Romgaz végre ajánlatot tett az amerikai Exxon Mobilnak – aki a törvényi feltételek számára nem kedvező volta miatt – évek óta nem kezdi el a beruházást a Neptun Deep gázkitermelési projekt keretein belül.

A történet úgy kezdődött, ahogy szokott, a folytatás pedig a helyi szokásoknak megfelelő; van egy jelentős vagyon, amit hasznosítani lehetne, de a hozzáférés nem kis munkával és befektetéssel jár, így persze döglődni kezdett a dolog. Mi sem jellemzőbb, mint az, hogy még mielőtt bármi is történt volna, a gyors pénz reményében máris értékesítették a projektet, nem gondolva arra, hogy az akkor kapott – egyszeri összegként egyébként nem kis összeg! – csak arra lesz jó, hogy a beruházást csak akkor kezdi meg az Exxon és partnere, az OMV, ha látja, zsírosra keresheti magát ezen az üzleten.

Mert ugye a koncessziós jogért kifizetett összeg csalóka dolog ám! Azt ugyanis a beruházó nyilván vissza akarja keresni. Most, hogy a Romgaz végre hajlandó volt mozdulni az ügyben, máris vannak jelentkezők az Exxon helyére! Az ugyanis már most látszik, hogy a Romgaz csak átmeneti megoldás, hiszen nem rendelkezik kellő tőkével ahhoz, hogy az Exxon kivásárlása után még a beruházás ráeső részének finanszírozását is vállalja…

Már most tudni lehet, hogy a lengyel PGNIG, és a magyar MOL is bejelentkezett már, így nem lehetetlen, hogy végre elkezdődjön valami annak érdekében, hogy a BRUA végre szállíthassa a gázt a nyugati piacok felé, és megérkezzen az érte kapott összeg utáni részesedés az államkasszába. Persze Romániában ez sem megy pusztán üzleti alapon; már a BRUA tervezési szakaszában berzenkedtek attól, hogy Magyarországon keresztül csatlakozzanak az össz-európai hálózathoz, ezért ott is rettenetes csúszások jellemzik a beruházást.

Bár a BRUA kész, de jellemzően nem Bulgária és Románia irányából érkezik a szénhidrogén, hanem éppen fordítva… Hát ennyit arról, hogy mit ér el, aki nem szeret dolgozni, de a hirtelen jött pénz az kell, illetve arról, aki nem gazdasági, hanem nacionalista megközelítéssel dönt nagyberuházások sorsáról…

Gáz lesz, az egyre biztosabb! Csak azt nem tudni, hogy a vezetékben, vagy az államkasszában…

Ajánlott Cikkek